0
Albondigas Mexicanas i krydret tomatsauce med queso fresco fra Onsild mejeri & majs tortillas

Albondigas Mexicanas i krydret tomatsauce med queso fresco fra Onsild mejeri & majs tortillas

Hovedingrediens:
Gris
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Mexicansk
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
hakket grisekødzittauerløghvidløgkorianderMexicansk krydderiblanding (stærk)
5 min.
Albondigas - kødbollefars:

Pil og hak zittauerløg og hvidløg fint. Pluk, skyl og hak koriander, og hak også stilkene fint. Rør kødet med halvdelen af de hakkede løg, hvidløg samt halvdelen af korianderen. Smag til med ca. 2/3 af krydderiblandingen samt salt og peber. Hvis du har et enkelt æg, kan du med fordel røre det i sammen med en lille smule mel eller rasp.

Mexicansk krydderiblanding (stærk)flåede tomaterzittauerløghvidløg
10 min.
Albondigas Mexicanas - kødboller i krydret tomatsauce:

Rul farsen til små kødboller på størrelse med en lille bordtennisbold. Kødbollerne steges på en meget varm pande i lidt neutral olie, til de er gyldne, sprøde og næsten gennemstegte. Kom det sidste krydderi samt de sidste hakkede hvidløg og løg på panden med kødbollerne, og rist igennem i et par minutter. Kom de flåede tomater på sammen med lidt vand (ca. den halve mængde vand i forhold til tomat), og lad saucen og kødbollerne simre under låg i 5-10 min. ved svag varme. Smag saucen til med salt, sukker og sort peber.

hjertesalat
20 min.
Salat:

Skær salaten i mundrette stykker, og kom den i iskoldt vand. Slyng den tør i en salatslynge.

Majstortillas - nixtamal
25 min.
Tortillas:

Pande (kokkens anbefaling): Varm tortillaerne én efter én på en brandvarm pande uden fedtstof, til de begynder at blive gyldne med mørke pletter. Endnu bedre er det at vende dem lynhurtigt direkte på en rødglødende kogeplade lynhurtigt. (Duer ikke på induktion og gas). Hold tortillaerne lune i et fugtigt viskestykke, efterhånden som de er klar.

Mikrobølgeovn: Den nemme og alternative måde at lune dine tortillas på, er at pakke dem ind i et godt fugtigt viskestykke og varme dem på fuld skrald i en mikrobølgeovn i et par minutter alt afhængig af ovnens watt og styrke. 

koriandercreme fraiche 18%queso fresco fra Onsild mejeri
35 min.
Anretning:

Som vist på billedet. Drys med det sidste koriander. Pynt med creme fraiche og smuldret ost.

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Bonusinfo

Mexicansk krydderiblanding indeholder:

35% spidskommen 10% paprika, 10% chipotle chili, 10% oregano, 10% sort peber, 10% ancho mulato chili, 5% pasilla chili, 5% løgpulver, 5% hvidløgspulver

 

 

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?