
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Flæk auberginen på langs, og rids den ned i kødet med en lille kniv. Gnid lidt salt og olivenolie ned i ridserne, og læg auberginen med skærefladen op i ovnen.
Kom linserne op i en lille kasserolle, dæk rigeligt med vand, og tilsæt lidt salt. Kog dem ca. 15 min., til de er møre.
Snit hvidløget fint, og sautér det i en gryde i en generøs mængde olivenolie. Tilsæt så tomatpassata, og lad det simre et par minutter. Smag til med salt og friskkværnet sort peber.
Hæld tomatsaucen henover auberginen inde i ovnen, når den har bagt ca. 10-15 min., og bag videre ca. 10 min.
Skær agurkerne i store tern, og snit bladselleri fint. Tag gerne bladene med, hvis der er nogen. Hak løvstikken groft, både blade og stilke, og vend det hele sammen i en skål med masser af citronsaft og fintrevet citronskal.
Riv osten fint over auberginerne, og bag dem yderligere ca. 5 min., til osten er smeltet og gylden.
Vend de drænede linser sammen med salaten, og anret i en dyb tallerken med auberginen og evt. overskydende tomatsovs ovenpå.
Himmelbjergost er fremstillet af komælk fra Midtjylland. Det økologiske mejeri producerer denne utrolig fine faste ost. De lokale økologiske landmænd gør en dyd ud af, at leve op til de økologiske krav om høj mælkekvalitet. Køerne går frit langs Himmelbjerget rod, hvor der er en meget frodig natur. Mælken holdes i separate tanke og føres skånsomt ind i de små ostekar på kun 1000 liter, hvor osteprocessen foregår, hvorefter den presses nænsomt i de gamle osteforme. Osten modnes i 12-16 mdr. på GRAND fromages Affinageri. Osten er fast med fine toner af karamel, brændte mandel og er fint afrundet med en let syre.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften