
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Start med at tænde ovnen på 200 grader varmluft.
Skrub græskarret, og fjern evt urenheder. Du behøver ikke skrælle græskarret.
Skær det ud i både, og fjern kernehuset. Vend bådene med lidt olivenolie, og krydr dem med salt.
Bag græskarbådene i ovnen i 20-25 min., til de er møre og har taget farve.
Sæt quinoaen over at koge i rigeligt vand med et skud salt. Lad den koge i ca. 15 min., og derefter trække i vandet i ca. 5 min., inden du sigter vandet fra.
Skræl rødløgene, og skær dem i tynde både. Pisk 1 dl sukker og 1 dl eddike (pr kuvert) sammen til en syltelage og kom løgene i. Lad dem trække indtil servering.
Skyl squash, og pil hvidløg. Skær squashen i store tern, og snit hvidløget fint.
Sæt en gryde over ved mellem varme, og sauter først squashternene i 2-3 min. Tilsæt så hvidløg, og lad det stege med 1-2 min. Kom creme fraichen op i gryden, og lad den koge op og tykne let. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Vend de bagte græskar med harissaen, og anret dem på en tallerken. Kom quinoa og squash på siden, og slut af med at komme syltede løg over retten.
Velbekomme!
Harissa er en nordafrikansk tyktflydende stærk chilisauce med bla. hvidløg, kommen, spidskommen og koriander. Den er især fremstillet og brugt i Tunesien og er central i det tunesiske køkken – men bliver brugt overalt i Nordafrika og Mellemøsten.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften