0

Bagt gremolatakrydret havbras på timiankartofler med cremet tomatsauce

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Kartofler: Skrub kartoflerne godt, halver dem og vend dem med plukket timian, 3 spsk. olivenolie, salt og peber. Kom kartoflerne i et ildfast fad og bag dem i ovnen ved 200°C i ca. 20 min. – vend gerne et par gange undervejs.

Fisk: Dup fiskene tørre og lav to dybe ridser på hver side. Hak persille og 1 stort fed hvidløg fint og bland det med citronskal, -saft, 2 spsk. olivenolie, salt og peber til en gremolata. Gnid fiskene godt ind i blandingen og lad dem trække 10 min. Tag kartoffelfadet ud af ovnen efter 20 min. bagetid og skru ovnen op på 225°C. Læg fiskene ovenpå kartoflerne, drys med evt. resterende gremolata og dryp med lidt olie. Sæt fadet i ovnen igen og bag yderligere 10-12 min. til fisken er gennembagt.

Tomatsauce: Hak løg og 1 fed hvidløg groft og svits det af i 2 spsk. olie. Kom de flåede tomater, oregano, sukker, salt og peber ved og lad saucen simre 5 min. uden låg. Blend den helt glat, kom den tilbage i gryden og rør fløden i. Varm saucen igennem og smag til.

Server fisken i kartoffelfadet med saucen til, sammen med kogte ærter og blandet salat.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.