0
Bagt hvilling med asparges, Bagnèt verd og små kartofler

Bagt hvilling med asparges, Bagnèt verd og små kartofler

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Sommer
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Grønne fiskeretter
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Bagnèt Verde er en klassisk norditaliensk sauce, der er lavet af en blanding af finthakket persille, hvidløg, ansjoser, olivenolie og eddike. Persillen giver saucen sin grønne farve og en frisk smag, mens hvidløget og ansjoserne giver den en kraftig umamismag. Olivenolien binder ingredienserne sammen, og tilføjer en rig og fyldig smag, mens eddiken giver en syrlig og let skarp smag, der balancerer retten.

Bagnèt Verde er en alsidig sauce, der kan bruges til en lang række formål i det italienske køkken. Den kan bruges som marinade til grøntsager, kød eller fisk for at tilføje ekstra smag og saftighed til retten.

Saucen kan også bruges som en dip til brød og grøntsager eller som en smagfuld topping på en sandwich.

Historisk set siges det, at Bagnèt Verde blev opfundet i byen Genova i det 19. århundrede og blev oprindeligt brugt til at tilføje smag til de lokale fiskeretter. Med tiden spredte saucen sig til andre dele af Italien, og blev en populær ingrediens i mange italienske retter.

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

små kartofler
1 min.
Kartofler

Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.

Skræl evt. kartoflerne, og kog dem møre i rigeligt med saltet vand i 15-18 min. Kom dem i et dørslag, og lad dem dampe af, og køle lidt ned til senere.

ansjoserbredbladet persillesaltede kapers
5 min.
Bagnèt verd

Pil og hak hvidløg.

Slyng persillen tør i en salatslynge, og hak den groft.

Kom persille og hvidløg i en morter eller blender. Mort til en glat masse med 1 spsk. god olivenolie pr. person, 1/2 tsk. af din bedste eddike pr. person (gerne en hvidvinseddike), kapers og ansjoser (brug også olien fra ansjoserne - den er suveræn!).

Har du lidt daggammelt hvidt brød, kan du med fordel køre lidt af det i massen. Smag til med salt og peber.

grønne asparges
15 min.
Asparges

Kassér den nederste træede del af asparges. Steg asparges på en pande i lidt smør og olie, til de er møre med bid. Krydr med salt og peber.

små kartofler
20 min.
Kartofler & bagnèt verd

Skær kartoflerne i mindre stykker, og vend dem med bagnèt verd (brug det halve her). Smag til med salt og peber, og anret dem i en skål.

hvillingfilet med skind
25 min.
Fisk

Del fisken i portionsstykker, og kom dem i et ildfast smurt fad med skindsiden opad. Krydr med salt og peber.  Bag fisken i en forvarmet ovn ved 180 grader i 8-12 min., til fisken netop er gennembagt. Træk skindet forsigtigt af, og fordel det sidste bagnèt verd på toppen af hvert stykke fisk.

35 min.
Anretning

Som vist på billedet.

Bonusinfo

ANSJOSER ALLE KAN LIDE

Delikate ansjoser fra Pujado Solano og Grøndals. Bæredygtige ansjoser fra Spanien er ren umami og sunde fedtsyrer. Traditionelt fisket med netfangst i Biscayen og pakket i BPA-fri dåser.

UMAMIBOMBER SÅ GUDERNE SYNGER

Ansjoserne fra Pujado Solano er en bæredygtig umamibombe. De fede, smagfulde fisk bliver renset, saltet og marineret efter en hemmelig opskrift fra Milagros Solano, en af grundlæggerne af virksomheden. De er mindre salte og mere fyldige end de ansjoser man normalt får, hvilket er en tradition i området, hvor de er fisket og fremstillet. Fiskene er fyldt med sund fiskeolie og omega-3 fedtsyrer, har ingen tungmetaller og den utrolige, balancerede smag skal prøves før, man tror på den. De er perfekte til afrundede og delikate tapenader, som smagssætter i supper og fonde, som en ekstra facet i marinader eller bare direkte på friskt brød.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?