0
Bagt kuller med brændende kærlighed
Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
40 minutter
Opskriftstype:
Klassikere med et twist
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

melede kartoflerristede løgsødmælksmør
1 min.
Mos med ristede løg

Skræl, skyl og del kartoflerne. Kog dem møre i rigeligt vand tilsat godt med salt. Så snart kartoflerne er helt møre, hældes vandet fra. Damp dem tørre på blusset. Mos kartoflerne igennem en purépresse, eller mos dem med en kartoffelmoser eller et piskeris. I en anden gryde bringes mælk og smør (0,5 dl mælk og 25 g smør pr. person) til kogepunktet, og det tilsættes kartoflerne under heftig piskning. Smag til med salt, peber og 2/3 af de ristede løg.

Fif: Brug ikke en elpisker eller foodprocessor, når du laver kartoffelmos. Det sprænger cellerne i kartoflerne, så de frigiver stivelse, og dermed ender du med det vi kokke kalder en ’lang’ mos, som er noget der minder om tyk tapetklister. 

zittauerløgbredbladet persille
10 min.
Løg & persille

Pil løgene og snit dem, så fint du kan. Kom løgene på en stor varm pande i halvt smør/halvt olivenolie, og lad dem simre deri, til løgene er bløde og karamelliserede. Krydr med salt og sort peber. Pluk, skyl og hak persillen, og vend den i løgene lige før servering (gem lidt persille til salaten).

peberrodrødbederbredbladet persille
15 min.
Bede salat

Bederne skrælles og skæres i 1-2 mm tynde skiver på et mandolinjern. Læg dem i iskoldt vand, det gør dem dejligt sprøde. Rør en dressing af lige dele olivenolie, lys eddike, gerne æbleeddike, revet peberrod, hakket persille og sukker. Vend de skyllede og tørrede (gerne i en salatslynge) beder i dressingen. Sørg for at få bederne godt marineret, og krydr med salt og peber. Riv gerne ekstra peberrod over inden servering.

kullerfilet uden skind
30 min.
Fisk

Læg fileterne i et ovnfast fad med lidt olivenolie i bunden. Krydr med salt og peber på begge sider. Sæt fadet i en 160 grader varm ovn i 8-12 min. 

40 min.
Anretning

Som vist på billedet. Drys de sidste ristede løg over kartoffelmosen, og riv gerne lidt frisk peberrod over salaten. 

Bonusinfo

Kend din fisk: Kuller

GASTRONOMISK

Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.

Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.

SUNDHED

Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.

Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?