Tag fisken ud af køleskabet og dup den tør med et stykke køkkenrulle. Del fisken i kuvertstykker. Krydr med salt og peber og læg den i et smurt ildfast fad til senere - sæt ikke fadet på køl
Skræl knoldselleriet med en kartoffelskræller. Skær det ud i grove chunks på ca. 3x3 cm. Find en stor gryde og kom selleristykkerne ned i gryden. Det er vigtigt at alle stykkerne rører ved bunden og ikke ligger ovenpå hinanden. Laver du mad til 4 personer kan du med fordel gør det i to store gryder.
Tilsæt vand, så stykkerne er ca. halvt dækkede. Kom ligeledes et generøst skud olivenolie, salt og friskkværnet peber ned til selleristykkerne. Læg låg på gryden og lad dem koge stille og roligt i ca. 5-7 minutter. Fjern så låget og kog videre indtil alt vandet er fordampet og stykkerne begynder at stege. Lad dem tage godt med farve - uden at du rører ved dem. Træk herefter gryden af blusset og lad den stå til senere.
Sæt nu fisken i ovnen ved 180 og bag den ca. 15 min.
Mens selleriet tilbereder kan du forberede salaten.
Skræl skalotteløget og snit det super fint med en skarp kniv. Skær æblet i små tern og snit bladselleristænglerne i tynde skiver. Bland det hele i en lille skål.
Varm en tør pande op, halvér citronen og steg den på skærefladen i ca. 5-7 min. til den har taget godt med farve. Vend herefter saften fra citronen ned i salaten.
Anret den bagte fisk på en tallerken med knoldselleristykkerne ved siden af. Rør godt rundt i salaten og kom den henover. Slut af med at komme en god klat yoghurt på tallerkenen.
Velbekomme!
Bemærk - til denne ret skal du selv have olivenolie, salt og peber derhjemme!
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kundekommentarer ()