0
Bagt lyssej med salat af sorghum og grønne asparges i sesam-estragon dressing

Bagt lyssej med salat af sorghum og grønne asparges i sesam-estragon dressing

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Fiskeretter

Der er et nyt 'SUPERFOOD' in town! Sig goddag til din nye bedste ven: SORGHUM!. Sorghum er af mange spået til at overtage quinoas plads på indkøbslisterne. Sorghum er dog ikke helt nyt; det er dyrket i århundreder i Afrika og Indien (hvor det er kendt som jowar) og er den femte mest dyrkede afgrøde i verden. En af de mange fordele er at sorghum er en tørkebestandig afgrøde der kræver mindre end 1/3 vand end fx majs, hvilket gør det til et miljøvenligt alternativ. Men sorghums nylige popularitet i vesten knyttes til en stadig mere sundheds bevidst verden og dens bestræbelser på at finde naturlige råvarer med masser af antioxidanter, mineraler, fibre og næringsstoffer. Sorghum er en græs art, der oprindeligt stammer fra Centralafrika og det er den dag i dag fortsat den vigtigste kornsort til menneskeføde i store dele af Afrika og Asien, blandt andet takket være dets evne til at vokse i meget tørre og varme områder. Hel sorghum spises som ris eller anvendes til grød. Det kan også poppes på samme måde som popcornmajs.

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
sorghum
1 min.
Kogte sorghum:

Kom sorghum i en gryde med rigeligt koldt vand og lidt salt - kog i ca. 15-20 minutter. Dræn vandet fra og lad dem dryppe af i en sigte et par minutter.

sesamfrø
5 min.
Sesam:
Kom sesamfrø (gem lidt til anretningen) i et ildfast fad og bag dem i 12-15 minutter i en 180 grader varm ovn, til de er gyldne. Kom dem i en morter med lidt groft salt og knus dem let.
estragoncitronsesamfrøtahin
10 min.
Sesam-tahin dressing med estragon:

Riv den gule skal af citronen og pres derefter saften fra. Rør tahin, citronsaft og citronskal sammen med ristede sesam og olivenolie til en lind letflydende dressing - juster evt. konsistensen med lidt vand. Smag til med salt og lidt sukker. Finthak plukket estragon og vend i til sidst.

grønne aspargessorghum
25 min.
Sorghum & asparges-salat:

Soigner de grønne asparges (se video ovenover) og del dem i små stykker (undlad at bruge den nederste fjerdedel der kan være lidt træet) og blancher dem i et par minutter i godt saltet vand. Vend asparges sammen med de kogte sorghum og sesamdressingen med estragon. Smag til med salt og peber.

lyssejfilet uden skind
30 min.
Fisk:
Tag fisken ud af køleskabet, og dup den tør med et stykke køkkenrulle. Del fisken i portionsstykker. Krydr med salt og peber, og læg fiskestykkerne i et smurt ildfast fad. Bag fisken i en forvarm ovn ved 175 grader i 10-12 minutter.
35 min.
Anretning:

Som vist - drys med de sidste sesamfrø.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Sorghum er en græsart, der oprindeligt stammer fra Centralafrika. Den er den vigtigste kornsort til menneskeføde i store dele af Afrika og Asien, blandt andet fordi den kan vokse i meget tørre og varme områder. Sorghum har et højt indhold af mineraler. Hel sorghum spises som ris eller anvendes til grød. Det kan også poppes på samme måde som popcornmajs.

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.