Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Del fisken i kuvertstykker, gnid dem med lidt olivenolie, og krydr med salt og friskkværnet peber.
Læg dem i et ildfast fad, men vent lidt med at sætte dem i ovnen.
Skrub kartoflerne grundigt, og skyl hjertesalaten.
Skræl skorzonerrødderne med en kartoffelskræller (det er nemmest, hvis du lægger dem fladt på bordet, og skræller mens du drejer). Skyl dem godt, og skær dem i stykker på ca. 4-5 cm.
Sæt kartoflerne over at koge i godt saltet vand, og kog i ca. 5-7 min., til de lige nøjagtig er møre.
Lad kartoflerne trække i kogevandet til servering.
Sæt fadet med fisken i ovnen, og bag i ca. 12-15 min.
Skræl skalotteløget, og hak det super fint med en skarp kniv.
Hak ligeledes kapers og kørvel, både blade og stilke.
Kom det op i en skål, tilsæt ca. 3-4 spsk. olivenolie og 1 spsk. lys eddike pr. kuvert, og riv citronen fint ned i skålen. Vend godt rundt.
Varm en pande godt op, tilsæt nogle dråber olivenolie, og steg rødderne i ca. 4-5 min., til de har taget lidt farve, og er al dente.
Pluk salaten ud i blade, og halvér evt. de største blade.
Vend salat og stegte rødder grundigt sammen med marinaden i en skål.
Anret kartofler og den bagte fisk på en tallerken.
Servér salaten på siden, og kom evt. overskydende marinade fra skålen henover retten.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kundekommentarer ()