0
Bagt mørksej med stegt grønkål, hvidløg og parmesan

Bagt mørksej med stegt grønkål, hvidløg og parmesan

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Grønne fiskeretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

Tænd ovnen på 160 grader varmluft.

hasselnødder
1 min.
Saltede hasselnødder

Kog 2 dl vand op med 50 g salt. Sæt gryden til side, og kom nødderne i vandet. Lad nødderne salte i mindst 10 minutter, gerne i 20.

Kassér saltvandet, kom de afdryppede nødder i et ildfast fad, og bag dem i en forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 15 min., til de er gyldne og får et lille lag hvid saltcoating. Lad nødderne køle lidt af, og hak dem groft.

melede kartoflerdijon sennep
5 min.
Grov kartoffelmos med sennep

Skræl kartoflerne, og del dem i mindre stykker. Kog dem møre i godt saltet vand. Hæld vandet fra, og lad kartoflerne dampe lidt af i gryden. Mos kartoflerne med en generøs klump smør og evt. lidt varm mælk. Smag til med salt, peber og dijon sennep. 

clementin
15 min.
Clementiner

Pil clementinerne, og del dem i både. Skær hver båd i 2-3 stykker.

grønkålparmigiano reggiano (Parmesan)skalotteløghvidløgclementin
20 min.
Grønkål med hvidløg og parmesan

Sæt en gryde med godt saltet vand over at koge til grønkålen. Skær den træede rib i midten af grønkålsbladene af. Skær bladene i mundrette stykker. Blanchér stykkerne i vandet i 1 minut. Pil skalotteløg og hvidløg, og hak begge dele fint. Kom en generøs klump smør i en sauteuse eller pande. Når smørret bruser, tilsættes de hakkede løg og hvidløg. Lad dem sautere i 1-2 min., og krydr med salt og sort peber. Kom den blancherede kål på, og sautér den med i et par minutter. Krydr igen med salt og masser af sort peber. Riv parmesan over, og vend rundt sammen med clementiner.

mørksejfilet uden skind
25 min.
Fisk

Del fisken i portionsstykker, og kom stykkerne i et ovnfast fad med lidt olivenolie i bunden. Krydr med salt og peber på begge sider. Sæt fadet i den forvarmede ovn i 10-12-min. 

35 min.
Anretning

Som vist på billedet. Drys med de saltede hasselnødder.

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?