Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 180 grader, og smør et ildfast fad med lidt olie.
Tag fisken ud af køleskabet, og dup den tør med et stykke køkkenrulle.
Del fisken i kuvertstykker, gnid dem med lidt olie, og krydr dem med salt og friskkværnet peber.
Læg fisken op i fadet, men vent med at sætte det ind.
Dræn bønnerne for vand.
Kom lidt olivenolie op i en lille gryde, tænd på middelvarme, og varm bønnerne igennem i 1-2 min. Tilsæt så ca. 1/2 dl vand pr. kuvert, og sluk for gryden.
Skær blomkålen ud i grove buketter, og flæk agurken på langs. Skrab kernerne ud af agurken med en ske. Skær agurken i små tern, og kom dem op i en skål.
Steg blomkålsbuketterne på en mellemvarm pande i en smule olie i ca. 4-5 min., til de har taget godt med farve, men stadig har lidt bid. Kom dem derefter op i skålen sammen med agurkerne.
Hak oliven groft med en kniv, og pluk oregano ud i blade. Vend begge dele op i skålen, og smag til med lidt salt og friskkværnet peber.
Sæt nu fisken ind i ovnen, og bag ca. 10-15 min.
Giv bønnerne et opkog, og træk så gryden fra varmen.
Tilsæt en god sjat olivenolie eller måske en klat smør, hvis du har, og riv osten fint ned i.
Rør grundigt rundt, så osten smelter, og cremer bønnerne.
Smag til med salt og godt med friskkværnet peber.
Anret bønnerne i bunden af en dyb tallerken med fisken ovenpå og blomkålssalaten på siden.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Pecorino Romano D.O.P er fremstillet af fåremælk i den Italienske region Roma.
Pecorino er med sin grynede konsistens meget anvendt i madlavning som riveost, smagen adskiller sig fra parmesan ved at være mere karakteristisk, salt og mere smagfuld.
Fantastisk på frisk pasta - hen over en pizza, i en salat eller blot som et stykke ost med brød.
Pecorino Romano modnes fra 4 måneder til et år.
Kundekommentarer ()