Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Halvér jordskokker, og skær løg i kvarte. Vend dem med lidt olivenolie, salt og groftkværnet sort peber. Bag i ovnen på en bageplade ca. 20-25 min., til de er gyldne og møre.
Skær fisken i kuvertstykker, gnid den med et par dråber olivenolie, og læg den i et ildfast fad. Krydr med lidt salt. Vent lidt med at sætte den i ovnen.
Skær spidskål i store både, og læg dem på bunden af en stor gryde. Tilsæt et par spsk. vand, så der lige er lidt at dampe i. Tænd på mellem varme, og læg låg på. Damp i 2-3 min, fjern låget, og tilsæt ærterne. Lad dem dampe med, og varme igennem ca. 1-2 min. Træk gryden fra varmen, krydr med lidt salt, og tilsæt romesco sovsen. Vend det hele løst rundt.
Sæt fisken i bunden af ovnen, og bag den ca. 10-12 min., til den er mælkehvid og gennembagt.
Anret bagte jordskokker og løg på en tallerken med fisken ovenpå, og spidskål med Romesco og ærter på siden.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kundekommentarer ()