
Salat: Skrub kartoflerne og kog dem møre i godt saltet vand. Skyl imens spinaten og dryp godt af. Halver rødløget, snit det i tynde skiver og skær tomaterne i grove tern. Varm 2 spsk. olie i en gryde, kom kartoflerne i og rist dem let. Kom spinat og løg ved og vend det rundt til spinaten er faldet sammen. Tilsæt så oliven, tomater og citronsaft, krydr med salt og peber og varm salaten igennem. Smag til og kom salaten over i en skål, men lad væden blive i gryden. Pisk det kolde smør i gryden lidt ad gangen og dryp det over salaten.
Fisk: Skær fisken i 4 ensartede stykker og dup dem tørre. Rør melet med salt og peber, pisk ægget let sammen og bland finthakket persille og hvidløg sammen til en persillade. Vend først fisken i melet, så i æg og til sidst i persilladen. Læg stykkerne i et lille ildfast fad og dryp med olivenolie. Bag fisken ved 200°C i ca. 10 min. til den er mør og gennembagt.
Server retten med fx tzatziki og godt groft brød til
Skagenfoods udvalgte sorte oliven er Leccino oliven som gror på den solbeskinnede Rocca Messina ca. 40 kilometer øst for Rom. Denne familiegård er som en af de meget få certificeret til at have Oliventræerne certificerede som Økologiske. Olivene plukkes i oktober, november og december hvorefter de bringes i saltlage for at fjerne den bitre smag som er i alle oliven. Herefter udvandes de med frisk vand for at nedbringe saltindholdet i frugten. Super godt til salater, pizza, fisk og kød.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften