
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 220 grader varmluft.
Skrub gulerødder og jordskokker grundigt for evt. urenheder, gerne med en børste eller svamp.
Skær gulerødderne ud i mundrette bidder, men lad jordskokkerne være hele. Gnid begge dele med lidt olivenolie, salt og friskkværnet peber.
Bag dem på en bageplade i ca. 25 min., til de har taget godt med farve, og er møre.
Skyl æblet, og skær det ud i små tern.
Pluk salaten ud i blade, og skyl dem grundigt. Del de største af bladene en enkelt gang eller to.
Rist kernerne på en tør pande, til de begynder at få farve. Tilsæt så et par dråber olivenolie og krydderblandingen, og rist yderligere i ca. 1 minut.
Krydr med lidt salt, og lad kernerne ligge på fedtsugende papir indtil servering.
Smør en skefuld creme fraiche ud i bunden af en dyb tallerken. Riv citronen fint over de varme rødder, og anret rødderne ovenpå creme fraichen sammen med salatblade, æbletern og krydrede kerner.
Ras-el-hanout er arabisk for "leder af butikken" og indeholder traditionelt en blanding af de bedste krydderier, sælgeren har at tilbyde. Denne ras-el-hanout indeholder 16 (siger og skriver seksten) forskellige ingredienser, heriblandt rosenblade og safran og er krydret, sød og elegant.
Ras-el-hanout indeholder: Kanel, kardemomme, spidskommen, sort peber, koriander, chili, paprika, fennikel, anis, kommen, muskatnød, allehånde, nelliker, ingefær, rosenblade og safran.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften