0
Bagte søde kartofler og kikærter
Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Forår, Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Vegetarretter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

søde kartofler
1 min.
Søde kartofler

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Skræl kartoflerne, og skær dem i mundrette tern. Vend dem med en smule olie, og bag dem møre på en bageplade i ca. 25 min.

Bemærk, at hvis du laver mad til 1 kuvert, kan du undgå ovnen, og stege kartoflerne møre på en pande ved mellem varme.

kikærterkokosmælkvadouvan
5 min.
Karrysovs

Find en stor gryde frem, og tilsæt et skud olivenolie. Dræn kikærterne, og kom dem op i gryden sammen med vadouvan krydderiet. Lad det stege et par minutter under omrøring, tilsæt så kokosmælken, og lad det hele koge op.

agurksesamfrølimekoriandergulerødder
10 min.
Grønt

Skrub gulerødderne, og skyl agurken.

Pluk korianderen ud i blade, og snit stilkene fint med en skarp kniv.

Snit agurk og gulerødder i tynde strimler, og kom dem op i en skål. Vend med sesamfrø, korianderstilke og godt med fintrevet limeskal.

20 min.
Vadouvan karry

Vend de bagte søde kartofler ned i karrysovsen, varm den op igen, og smag til med salt og godt med limesaft.

koriander
30 min.
Anretning

Anret karryen i bunden af en dyb tallerken med de rå grøntsager ovenpå. Slut af med at drysse korianderblade over retten.

Bonusinfo

Vadouvin er et krydderi med rødder i det sydlige Indien og det franske køkken. Det er ofte kendt som "fransk karry" på grund af dets anvendelse i fransk madlavning. Historien bag vadouvin er en spændende blanding af kulturel udveksling og handel mellem Øst og Vest.

Krydderiet har sin oprindelse i det sydlige Indien.

I det 18. århundrede begyndte franske kolonister at bosætte sig i Indien, og de blev fascineret af det rige udvalg af krydderier, der var tilgængelige der. De tog disse krydderier med tilbage til Frankrig, hvor de blev introduceret i det franske køkken. På denne måde begyndte den kulturelle udveksling mellem øst og vest, der formåede at forme vadouvin som vi kender det i dag.

Vadouvin er typisk lavet af en blanding af krydderier som spidskommen, korianderfrø, sennepsfrø, gurkemeje, nelliker og kanel samt tørrede løg og hvidløg. Den nøjagtige sammensætning kan variere afhængigt af opskriften og producenten.

I det franske køkken bruges vadouvin til at tilføje smag og kompleksitet til en række retter, herunder supper, saucer, kødretter og grøntsagsretter. Det har en unik smagsprofil, der kombinerer de krydrede, jordlige noter fra det indiske subkontinent med de delikate, raffinerede smag, der er karakteristiske for det franske køkken.

På denne måde repræsenterer vadouvin et smukt eksempel på, hvad der sker, når forskellige kulturer og kulinariske traditioner mødes og inspirerer hinanden til at skabe noget nyt og spændende.

Vadouvan indeholder: 20% Spidskommen, 20%sennepskorn, 20% gurkemeje,10%kardemomme, 10% chili, 5% bukkehornsfrø,  5% karryblade, 5% muskatnød og 5% nelliker.

Næringsindhold pr. person:

Energi:
1189 kcal
Fedt:
94,9 g
heraf mættede fedtsyrer:
44,2 g
Kulhydrat:
59,8 g
heraf sukkerarter:
20,7 g
Kostfibre:
18,5 g
Protein:
20,5 g

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?