0
Borani-e bâdenjân med grillede fladbrød, stegt torsk og persillesalat med rødløg og sumak

Borani-e bâdenjân med grillede fladbrød, stegt torsk og persillesalat med rødløg og sumak

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
45 minutter
Opskriftstype:
Mellemøstlig
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Borani (Borani-e bâdenjân) er en lækker dip fra Persien (Iran) lidt a la baba ganoush. Den er lavet med valnødder, løg, hvidløg, yoghurt og bagte auberginer. En fantastisk dip med røgede toner fra den næsten forkullede aubergine, subtil sødme fra karameliserede løg og friskhed fra den fede yoghurt. Har du lidt safran, kan du lave en 100% autentisk og lidt mere luksuriøs version af denne dip ved at lave lidt safranvand og øse over til sidst. Det er nemt - du tager blot et par skefulde kogende vand og lader lidt safrantråde trække deri i 10-15 minutter. NB. Safran følger (desværre) ikke med 😀

Allergener:
Torsk, Mælk, Gluten, Nødder, Jordnødder, Sesam, Soya, Hvedemel, Rugmel

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

valnøddekerner
1 min.
Ristede valnødder:

Tænd ovnen på 250-300 grader.

Kom valnødderne på en bakke eller i et ovnfast fad. Bag dem i få minutter sammen med auberginerne (Se næste afsnit). Pas på de ikke bliver sorte. Knus dem let i en morter eller hak dem med en kniv. Drys med lidt fint salt.

auberginegræsk yoghurt, 10%zittauerløghvidløg
3 min.
Borani-e bâdenjân:

Skyl auberginen, og prik i skindet med en gaffel 10-15 steder. Læg auberginen i et ovnfast fad. Sæt fadet i en 250-300 grader varm ovn i 20-30 min., til auberginen er helt sort og næsten er forkullet og mør. (vend den gerne halvvejs i processen).

Pil imens zittauerløg, og snit dem, så fint du kan. Brug gerne et mandolinjern. Pil og finthak hvidløg. Kom løg og hvidløg på en pande med rigeligt god olivenolie. Lad dem simre under jævnlig omrøring, til de er bløde uden at tage for meget farve. Krydr med salt og peber undervejs. Lad løgene køle lidt ned.

Skrab det inderste frugtkød forsigtigt ud af de forkullede auberginer. Undgå at få for meget af skallen med (den skal IKKE bruges). Mos kødet groft med en gaffel, og bland det med de bløde løg og yoghurt. Justér smagen med lidt salt og evt. en smule hvidvinseddike. Ved anretning stænker du med en smule god olivenolie og hakkede ristede valnøddekerner.

pizzadej - på surdej
30 min.
Fladbrød:
Tag gerne dejen ud af køleskabet 30 min., før du skal bruge den. Del hver dejkugle i to, og rul dem ud til lige knap 1 cm tykkelse på et godt melet bord. Bank overskydende mel af, og pensl dejen med god olivenolie. Bag/steg brødene 1 af gangen på en tør pande ved mediumhøj varme i 3-4 min. på hver side. Drys med lidt godt flagesalt og dryp evt. med lidt ekstra olivenolie med lidt hakket persille i.
bredbladet persillesumak (sumac)rødløg
35 min.
Salatat Baqduness wa Bassal:

Rødløg skæres i tynde skiver (brug evt. et mandolinjern), og vendes med lidt hvidvinseddike. Bredbladet persille skylles, plukkes, hakkes groft og drysses med sumak (brug halvdelen her). Vend persille og rødløg sammen med en god olivenolie, og smag til med salt, friskkværnet sort peber og evt. mere eddike.

torskefilet uden skind
45 min.
Fisk:
Soigner fisken, og del den i portionsstykker. Krydr fisken med salt og peber. Vend den i lidt mel eller groft rugmel (se video ovenover). Steg fisken i 2-3 min. i lidt neutral olie på en meget varm pande. Skru ned for blusset efter et par minutter, og lad fisken stege videre, til kødet netop begynder at få en mælkehvid farve. Tilsæt et par generøse klumper smør til panden, og lad smørret bruse op. Steg videre i 1-2 min. Vend fisken, krydr med salt og peber tæl til 10, så er fisken klar til servering.
Velbekomme!
Anretning:

Som vist på billedet. Servér fladbrød på siden.

Bonusinfo

Vores økologiske pizzadej på surdej er lavet på 100% italiensk Tipo 00 og durummel. Dejen er fermenteret med surdej og er koldhævet i minimum 24 timer før den pakkes. 

Bonusinfo

Smuk dybrød Sumak er et alsidigt krydderi, der tilfører en frugtig, syrlig og citrusagtige noter til din madlavning. Det er særligt populært i landene rundt om Middelhavet og i det mellemøstlige og Nordafrikanske køkken, hvor krydderier indgår i marinader, rubs og dips – eller drysses direkte på maden inden servering. Sumak er et af de få krydderier, der har en distinkt syrlig smag og anvendes derfor i det mellemøstlige køkken på samme måde som man andre steder i verden ville anvende eddike, citron eller tamarind.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?