0

Brændende kærlighed med bacon stegt kuller dertil rødbedesalat med æbler

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
40 minutter
Opskriftstype:
Klassikere med et twist

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
0 min.
Lad os starte med

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

melede kartofler
1 min.
Kartoffelmos

Skræl og del kartoflerne. Kog dem møre i rigeligt vand tilsat godt med salt. 

Så snart kartoflerne er helt møre, hældes vandet fra. Damp dem tørre på blusset. 

Mos kartoflerne igennem en purépresse, eller mos dem med en kartoffelmoser eller et piskeris. I en anden gryde bringes mælk og smør (0,5 dl mælk og 25 g smør pr. person) til kogepunktet, og det tilsættes kartoflerne under heftig piskning. Smag til med salt og peber. Husk at smage til kant - mosen kan trække en del salt. 

Fif: Brug ikke en elpisker eller foodprocessor, når du laver kartoffelmos. Det sprænger cellerne i kartoflerne, så de frigiver stivelse, og derved ender du med det vi kokke kalder en ’lang’ mos som er noget der minder om tyk tapetklister. Mos kartofler med en purépresse eller brug et almindeligt piskeris.

røde æblerrødbeder
10 min.
Rødbedesalat med æbler

Skræl og snit skrællede rødbeder, så fint du kan, gerne i julienne på et mandolinjern. Kom de snittede rødbeder i en skål, knug dem med fint salt, vend med en smule lys eddike, og lad dem hvile lidt.

Skær også æblerne på mandolinjern, og vend dem sammen med rødbeder.

Rør 1 tsk. lys eddike pr. pers. og 1/2 spsk. god olivenolie pr. pers. sammen til en dressing, og vend det hele sammen. Smag til med salt, peber samt en smule sukker. 

 

bacon i ternzittauerløg
20 min.
Løg & bacon

Steg bacon på en pande i lidt smør til det er næsten helt sprødt. Tag baconen til side og steg nu løg på den samme pande. 

Pil løgene, del dem i halve, og snit dem, så fint du kan.

Sæt panden på 80% varme, og kom en generøs klump smør på.

Steg de snittede løg, således at de både får lidt stegeskorpe og bliver bløde. Skru ned på svag varme, og lad løgene simre i 10-15 min. - MINDST!

Smag til med salt, peber og gerne lidt worcestershire sauce (engelsk sovs), hvis du har en flaske stående på hylden. 

Fif: Det er en god idé at tilsætte en lille smule natron til de bløde løg ca. halvvejs i processen (1/2 tsk pr. kg løg), fordi det hjælper med at fremskynde Maillard-reaktionen, som er afgørende for at opnå den dybe smag og gyldne farve, vi forbinder med brunede og bløde løg.

Natron sænker løgenes naturlige syreindhold, og skaber et mere basisk miljø, hvilket gør det lettere for reaktionen at finde sted. Dette resulterer i hurtigere karamellisering og en rigere smag, samtidig med at løgene bliver dejligt bløde.

kullerfilet uden skind
30 min.
Fisk

Del fisken i mindre stykker (2-3 pr. person) og salt dem på begge sider. Vend fisken i lidt mel eller hvede- eller rugmel, og steg stykkerne i halvt smør, halvt neutral olie i 2-5 minutter på hver side, afhængig af størrelse. Krydr igen med salt og peber. 

40 min.
Anretning

Som vist med en skål rødbedesalat på siden.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Kend din fisk: Kuller

GASTRONOMISK

Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.

Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.

SUNDHED

Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.

Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK