Bullinada er en legeret og cremet catalansk skaldyrssuppe/gryderet krydret med bla. safran, appelsin og fennikel, legeret med dejlig hvidløgsmayonnaise (aioli) og fyldt med kartofler. Denne version er dog lavet på fisk i stedet for en kombination af fisk og skaldyr.
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Del fisken i 4-5 stykker pr. person. Krydr hvert stykke med salt på begge sider, og sæt fisken til side.
Skrub og skyl kartoflerne, og skær dem i 2-3 mm tykke skiver, gerne på et mandolinjern.
Pil og fintsnit løg.
Pres hvidløg i en hvidløgspresse.
Pluk og hak persillen.
Riv skallen af appelsinerne, og pres saften fra.
Rør mayonnaisen med 2/3 af det pressede hvidløg. Lad aioli'en trække til senere.
I en stor gryde varmes lidt olivenolie op til medium varme. Tilsæt løg, og sauter, indtil de begynder at blive bløde. Det tager 8-10 min. Kom det sidste hakkede hvidløg i, og sautér med i et par minutter. Rør krydderiblandingen i, og kom nu lidt hvidvin i, hvis du har (kan sagtens undlades). Kog vinen ind til det halve.
Tilsæt kartofler, appelsinskal og -saft. Krydr med salt og sort peber. Tilsæt 2 dl. vand pr. person, du laver mad til (+ evt lidt fond-krudt, gerne hønse- eller grøntsagsfond). Bring suppen i kog, og lad den simre i ca. 20 min., indtil kartoflerne er helt møre.
Kom fisken i den kogende suppe, og vend forsigtigt rundt. Bring suppen tilbage til kogepunktet, og sluk.
Rør langsomt 1 deciliter varm suppe (bouillonen) ned i mayonnaiseblandingen. Rør nu forsigtigt mayonnaiseblandingen i den kogende suppe. Varm igennem, uden at det kommer i kog.
Vend spinat og persille i, og smag til med salt og peber.
Sæt gryden på bordet, og nyd!
Bullinada - krydderiblanding indeholder:
Fennikelfrø, sød paprika, gurkemeje, piment d'espelette & safran
Kundekommentarer ()