Tag bøffen ud en halv time, før den skal steges. Varm en pande, gerne af støbejern, der passer i størrelse, op til hård varme. Tilsæt lidt neutral olie, og læg bøffen på. Steg den, til den har en god karamelliseret stegeskorpe på begge sider. Tilsæt nu et par klatter smør, 3-4 hele fed upillede hvidløg samt et par timiankviste. Skru ned på medium varme, og krydr med salt og sort peber. Steg nu bøffen færdig, mens du vender den ca. hvert halve minut. Dryp gerne lidt af smørret over bøffen, mens du steger. Steg til din foretrukne stegegrad. Huskokken anbefaler at stege den medium/rare med en kernetemperatur på 55-56 grader. Ønsker du at stege den medium, skal du ramme 57-58 grader.
Lad bøffen trække, gerne på en rist, i 5-10 minutter, inden den serveres og trancheres.
NB: Du kan også brune kødet og stege det færdigt i ovn ved 200 grader til din ønskede stegegrad!
Denne bearnaise kan spises kold direkte fra køleskabet, ved stuetemperatur eller let lunet. Bemærk, at det er en ægte sauce, som dermed ikke må varmes op til mere end omtrent 60-65 grader. Bliver den varmere vil den skille, så vær forsigtig! Kom glasset, med løsnet låg på, i en gryde/kasserolle af passende størrelse med koldt vand, og tænd for varmen på ca. 1/2 blus. Når vandet netop koger, slukkes der for blusset. Lad derefter glasset med saucen blive i vandet i mindst 5 min - gerne længere. Skru låget fast igen, og ryst glasset et par gange undervejs.
Alternativt kan saucen varmes forsigtigt op i mikrobølgeovn uden låg. Gør det ved lav effekt og under hyppig omrøring.
Pluk persille, og skyl det hele grundigt. Tør det derefter ligeså grundigt. Riv citronskrællen på et rivejern. Undgå at få det hvide lag bag skrællen med, da det giver en bitter smag. Hak og knus 4 fed hvidløg, og bland det hele sammen med fintsnittet persille. NB. Det er vigtigt at persille, citron og hvidløg er tørt, når du hakker det - ellers bliver din gremolata til en puré i stedet for en gremolata.
Soigner og del svampene i mindre stykker. Rist dem af ved HØJ varme på en stor pande i lidt klaret smør eller neutral olie. Når de er gyldne og lækre, tilsættes et par klumper frisk smør. Der tilsættes finthakkede skalotteløg, plukket og hakket timian samt ca. halvdelen af gremolataen.
Fritér pommes frites, mens bøfferne trækker, i 180 grader varm olie, til de er gyldne og sprøde. Afdryp på køkkenrulle eller avis, og giv dem godt med salt.
Alternativt kan fritterne laves i en ovn efter anvisning på pakken.
Som vist på billedet - trancher kødet lige før servering.
Bearnaise sauce - med rigtig smør og æg
Vores huskok Jacob fortæller: Da jeg serverede denne færdiglavede bearnaise til en kokkekollega forleden, var hans umiddelbare udbrud: "SATANS OGSÅ"! Nu har vi kokke ikke længere dét es i ærmet, lige at kunne piske en hurtig "berner" for at imponere gæsterne. For nu kan du selv varme den op og servere den ægte vare baseret på gode økologiske æg og godt smør. Saucen er skabt som den SUBLIME emulsion mellem økologiske æggeblommer og det gode danske øko-smør, balanceret af en god og stringent syre fra vineddike, der strammer op. Der er tilsmagt skarpt og "til kant" med masser af estragon. Den perfekte ledsager til en god bøf, men også god til godt stegte hummere, grillet fjerkræ eller til kalvekød.
Kommentarer og forslag til opskriften