0

Chicken Fajita i majs tortilla med avocado

Hovedingrediens:
Fjerkræ
Sæson:
Efterår
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
fajita krydderiudbenet kyllingeunderlårcreme fraiche 38%skalotteløghvidløg
1 min.
Kylling fajita:

Skær kyllingen ud i små tern på ca. ½ x ½ cm, pil og hak hvid og skalotteløg fint. Brun kyllingestykkerne grundigt af i lidt neutral olie – når kødet er brunet af tilsættes skalotteløg og hvidløg som ristes igennem sammen med kødet i 2 minutter. Tilsæt fajitakrydderiet (pas på det er HOT!) og rist det igennem sammen med kyllingen i 2-3 minutter krydr med salt og lidt sukker. Tilsæt 1 dl vand og lad det koge helt væk - tilsæt nu halvdelen af creme fraichen og kog ind til en tyk masse – smag til med salt og peber – og evt. mere fajita.

tomateravokadolimekorianderhjertesalat
15 min.
Fyld:

Skær salaten ud i grove stykker og hak koriander groft. Fint hak koriandestilkene og kom dem i kyllingefyldet) skyl i rigeligt kold vand - og tør det i en salatslynge. Del avokado i mindre stykker og skær tomat i tern - vend avokado og tomat sammen med limesaft og hakket koriander.

Majs tortillas – Tlayudakoriandercreme fraiche 38%
25 min.
Sådan samler du retten:

Varm tortillas på en brandvarm tør pande - eller endnu bedre vend dem på en (rødglødende) kogeplade lynhurtigt. (duer ikke på induktion og gas). Alternativt kan de lunes i ovnen. Fyld De varme wraps med kyllinge fajitafyldet, lidt avokado-tomat fyld, sprød salat og det sidste creme fraiche.

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Bonusinfo

Fajita indeholder:

25% Sød paprika, 15% paprikaflager, 5% oregano, 15% spidskommen, 10% chili, 10% urteboullion*, 10% hvidløg, 5% cayenne og 5% havsalt. 

*ASAs urtebouillon er vegetarisk og glutenfri. Den indeholder havsalt, maltodextrin, gærekstrakt, grøntsager og urter 7,8% (porre, persille, selleri, bukkehorn, løvstikke, gulerødder, pastinak, løg) soja sauce, gurkemeje og solsikkeolie.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?