0
Chili con carne med  gratinerede totopos, creme fraiche & lime

Chili con carne med gratinerede totopos, creme fraiche & lime

Hovedingrediens:
Okse og kalv
Sæson:
Forår, Sommer
Tilberedningstid:
45 minutter
Opskriftstype:
Mexicansk
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
hakket oksekødchili con carne krydderiflåede og hakkede tomaterzittauerløghvidløgrøde kidneybønner
1 min.
Chili:

Brun kødet grundigt af i en tykbundet gryde i neutral olie. Tilsæt fintsnittede løg og hvidløg, og sauter dem med i 2-3 minutter. Tilsæt krydderiblandingen, men pas på - den er stærk! Tilsæt evt. halvdelen af krydderiet nu, og smag til med resten senere. Tilsæt flåede tomater, de forkogte bønner, der er drænet for vand, og til sidst evt. lidt vand, så det netop dækker kødet. Lad chilien simre ved svag varme uden låg, indtil retten begynder at jævne sig selv, og kødet er mørt. Det tager ca. 30-40 minutter. Husk at røre jævnligt. Smag til med salt, peber, lidt sukker samt evt. lidt mere chilikrydderi. Server straks.

Fif:

Har du lidt god mørk chokolade kan en lille klump på størrelse med en tommelfingernegl pr. person være lækker at afrunde smagen med. 

Majs tortillas
15 min.
Sprøde totopos (nachos)

Tændovnen på 215 grader.

Skær tortillas ud i nachos lignende stykker. Fordel dem ud i et. lag på en bradepande med bagepapir på. Sørg for, at der er luft imellem stykkerne. Dryp lidt god olivenolie på hver bid, og krydr med lidt salt. Bag dem i ovnen i 10-15 min., til de er sprøde og gyldne.

Kan også friteres i friture ved 180 grader, og dryppes af på køkkenrulle. Drys med salt. 

40 min.
Saml retten:

Kom chili con carne i et ildfast fad og kom totopos over. Riv cheddar over, og sæt fadet tilbage i ovnen, til osten er gratineret.

creme fraiche 38%lime
45 min.
Anretning:

Som vist på billedet toppet med creme fraiche. Server limebåde til, som presses over ved bordet.

Bonusinfo

Chili con carne krydderi

Ingredienser: Spidskommen, indeholder: Koriander, chili, oregano, merian, sød paprika

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?