0
Chili con carne med totopos, creme fraiche & lime

Chili con carne med totopos, creme fraiche & lime

Hovedingrediens:
Okse og kalv
Sæson:
Forår, Sommer
Tilberedningstid:
45 minutter
Opskriftstype:
Mexicansk
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
0 min.
Lad os starte med:

Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.

OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

Tænd ovnen på 215 grader.

hakket oksekødchili con carne krydderiflåede og hakkede tomaterzittauerløghvidløgrøde kidneybønner
1 min.
Chili con carne:

Brun kødet grundigt af i en tykbundet gryde i neutral olie. Tilsæt fintsnittede løg og hvidløg, og sauter dem med i 2-3 min. Tilsæt krydderiblandingen, men pas på - den er stærk. Tilsæt evt. halvdelen af krydderiet nu, og smag til med resten senere. Tilsæt flåede tomater, de forkogte bønner, der er drænet for vand, og til sidst evt. lidt vand, så det netop dækker kødet. Lad chilien simre ved svag varme uden låg, indtil retten begynder at jævne sig selv, og kødet er mørt. Det tager 30-40 min. (men gerne meget længere. Chilien bliver god, hvis du har tid til at lade den simre et par timer). Husk at røre jævnligt, og top evt. med vand, hvis den er ved at koge tør. Smag til med salt, peber, lidt sukker samt evt. lidt mere chilikrydderi. Server straks.

Fif:

Har du lidt god mørk chokolade kan en lille klump på størrelse med en tommelfingernegl pr. person være lækker at afrunde smagen med. 

Majstortillas - nixtamal
15 min.
Sprøde totopos (nachos)

Skær tortillas ud i nachos lignende stykker. Fordel dem ud i et. lag på en bradepande med bagepapir på. Sørg for, at der er luft imellem stykkerne. Dryp lidt god olivenolie på hver bid, og krydr med lidt salt. Bag dem i ovnen i 7-10 min., til de er sprøde og gyldne. NB. hold godt øje med dem, så de ikke branker. 

Kan også friteres i friture ved 180 grader, og dryppes af på køkkenrulle. Drys med salt. 

salathoved
35 min.
Salat

Del salaten i mundrette stykker, skyl dem i koldt vand, og slyng dem tørre i en salatslynge. Vend i en god vinaigrette lavet på 2/3 god olivenolie og 1/3 vineddike.

creme fraiche 18%limequeso fresco fra Onsild mejerikoriander
45 min.
Anretning:

Kom chili con carne i et ildfast fad, og kom totopos over. Smuldr queso fresco over, og drys med plukket koriander. Server limebåde til, og top med creme fraiche.

Bonusinfo

Chili con carne krydderi

Ingredienser: Spidskommen, indeholder: Koriander, chili, oregano, merian, sød paprika

Bonusinfo

Vi bruger kun autentiske tortillas100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?