Jordskokmos: Skrub jordskokkerne godt med en grov børste og del dem i mindre stykker. Kog dem møre i usaltet vand, hæld vandet fra og lad dem dampe tørre. Pisk jordskokkerne til grov mos med en elpisker og tilsæt fløde og salt undervejs. Smag til med hvid peber og evt. en lille klat smør.
Fisk: Del fisken i 4 portionsstykker og læg dem i et smurt ovnfast fad. Snit savoykålen i brede strimler og fordel dem rundt om fisken. Krydr med salt og peber og hæld cideren i. Bag fisken i en 200 grader varm ovn i ca. 20 min. til både fisk og kål er mør.
Sennepscreme: Smelt 75 g smør i en lille kasserolle. Rør æggeblomme og sennep sammen med en smule salt i en lille skål. Pisk det smeltede smør i lidt ad gangen og smag til med sennep og salt.
Anret som vist på billedet. Dryp lidt cidersky over fisken.
Server straks sammen med groft brød.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften