
Fisk: Skær 2½ citron (du skal bruge saften fra ½ citron til saucen) i tynde skiver og læg en tredjedel af dem i et smurt ildfast fad, der kan rumme hele fisken. Dup fisken tør, gnid den godt med olie, salt og peber og læg den ovenpå citronskiverne. Stop bugen med resten af citronskiverne, alle de grofthakkede krydderurter (fx persille, dild, basilikum og estragon), 2 fed hvidløg i skiver og lidt salt og peber. Sæt fisken i ovnen ved 175 grader i 20-35 min. - afhængig af tykkelse - til den er mør og gennembagt.
Sauce: Smut mandlerne og læg brødet i blød i lidt vand. Kom mandlerne i en foodprocessor sammen med pinjekernerne og hak dem helt fint. Pres overskydende væde ud af brødet og kom brødet ned til nødderne sammen med 2 fed hvidløg og saften fra ½ citron. Start maskinen og tilsæt 1¼ dl olie i en tynd stråle til det tykner godt. Juster konsistensen med fiskefond til saucen er cremet og smag til med salt og peber.
Server retten med bagte kartofler/rodfrugter og en sprød grøn salat til.
En krydderurt er en plante, der hel eller kun let findelt tilsættes maden for at fremhæve en smag eller få maden til at smage af noget ekstra. Urterne kan bruges både tørrede og helt friske. De har været brugt som smagsgivere gennem hele historien og utvivlsomt også før. Wikipedia
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften