0
Citrongratineret rødspætte med nye kartofler, rabarber, spinat og dildsauce

Citrongratineret rødspætte med nye kartofler, rabarber, spinat og dildsauce

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Fiskeretter

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
0 min.
Lad os starte med:

Husk at vaske hænderne grundigt, inden du går i gang. Skyl derefter alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk også at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord. 

Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.

Forvarm ovnen til 225 grader varmluft.

små kartofler
1 min.
Kartofler:

Kog kartoflerne i rigeligt, godt saltet vand i 18-20 min. Hæld vandet fra, og lad kartoflerne trække under låg, til de skal spises.

citron
5 min.
Citronsmør til gratinering:

Rør 25 g smør pr. person sammen med revet skræl fra 1/4 citron samt 1 spsk. rasp pr. person.

rødspættefilet
20 min.
Fisk:

Hvis fileterne er store, kan du halvér fileterne på langs, og lav små "paupietter" ved at rulle dem fra den tynde spidse "haleside" mod den brede tykke "hovedside". Placer paupietterne i et smurt ovnfast fad, læg en klat citronsmør på hver, og krydr med salt og peber. Tilsæt en sjat hvidvin, hvis du alligevel har en åben, eller påtænker at drikke et glas til maden. Ellers bruger du bare vand eller fx æblejuice. Brug kun 1-2 dl, så bunden kun lige er dækket. Sæt fisken i den forvarmede ovn, og gratinér til citronsmørret er gyldent, og fisken tilberedt. Det tager 5-8 min. 

skalotteløgspinatrabarber
28 min.
Rabarber og spinat

Hak skalotteløget, skær rabarber i tynde skiver eller små tern, og rib og skyl spinaten. Sauter alle 3 dele på en pande i lidt smør. Krydr til sidst med salt og peber.

dildfløde 38% (piskefløde)citron
30 min.
Dildsauce:

Hæld væden fra fisken i en gryde, og tilsæt evt. en bouillonterning samt fløden. Kog sovsen lidt ind, indtil den får en passende konsistens. Pisk evt. et par klumper koldt smør i til sidst. Smag saucen til med plukket og hakket dild (gem lidt til pynt), citronsaft, salt og peber.

dild
35 min.
Anretning:

Som vist på billedet. Pynt med plukket dild.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.