0
Cremet perlespelt med stegte svampe, jordskokker og squash

Cremet perlespelt med stegte svampe, jordskokker og squash

Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Vegetarretter

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
perlespelt
1 min.
Perlespelt

Kom perlespelten op i en gryde med rigeligt vand og et skud salt. Lad den koge stille og roligt under låg til den er mør - ca. 15-20 min. 

jordskokkermyntecitronparmigiano reggiano (Parmesan)
3 min.
Jordskokker

Skyl og rengør jordskokkerne grundigt med en børste. Skær dem herefter ud i små tern på ca. 1x1 cm - eller snit dem super tyndt med en kniv eller på et mandolinjern.

Skyl mynten og pluk den ud i blade.

Skyl citronen, riv den fint og gem skallen til senere.

Riv ligeledes parmesanen fint.

citronsquash
10 min.
Squash

Skyl squashen og skær den i lange stykker på ca. 1x4 cm. Vend dem med en lille smule olie og steg dem på en rygende varm pande i et minut eller to - de må gerne tage masser af farve. Kom dem derefter op i en skål og krydr med salt, friskkværnet peber og lidt saft fra den revne citron.

blandede svampe
20 min.
Svampe

Rens svampene og skær dem i tykke skiver. Steg dem på panden fra før - ligeledes ved høj varme, så de tager lidt farve og bliver møre - ca. 2-3 min.

Krydr med salt og friskkværnet peber.

citronparmigiano reggiano (Parmesan)blandede svampeperlespelt
25 min.
Perlespelt

Når kernerne er møre, sigter du vandet fra og gemmer det i en skål. Tilsæt ca. 1/2 dl / kuvert af dette vand til kernerne og bring det i kog igen. Træk så gryden fra varmen og tilsæt citronskallen, den revne parmesan (gem en lille smule til anretning) og gerne en god klat smør eller et generøst skud olivenolie. 

Sving eller rør godt rundt i perlespelten, så osten smelter helt og gør kernerne cremet. Tilsæt de rå jordskokker og smag til med salt og masser af friskkværnet peber.

mynte
30 min.
Anretning

Anret de varme speltkerner i bunden af en dyb tallerken og kom stegt squash og svampe ovenpå. Slut af med at drysse mynteblade og det sidste ost over retten.

Velbekomme!

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.