Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Skræl kartofler og pastinakker, skær dem i grove chunks, og kog dem ca. 15 min. i en gryde med rigeligt vand, til de er møre.
Fjern evt. dårlig blade på rosenkålen, skyl dem godt, og skær dem i kvarte.
Skær pæren ud i små tern.
Varm en stor pande eller wok op ved høj varme, og tilsæt en smule olie. Rist kålene kort og hårdt i ca. 2-3 min., så de tager godt med farve, men beholder biddet. Hvis du laver mad til 3-4 kuverter kan du med fordel stege over to omgange.
Når du har stegt rosenkålen, halverer du citronen, og steger den på skærefladen ved mellem varme, til den er godt branket.
Rengør panden fra før med et stykke køkkenrulle, varm den op igen, og tilsæt en god mængde olie.
Dup fisken tør med et stykke køkkenrulle, og del den i kuvertstykker. Krydr med salt og peber.
Læg fisken på panden, og giv evt. fisken et let tryk med en palet de første 30 sek. af stegningen.
Steg fisken i alt ca. 2-3 min. på den ene side, vend den herefter, og steg den ca. 2-3 min. på den anden side. Har du en klat smør, kan du med fordel tilsætte den til panden, når du vender fisken.
Mos kartofler og pastinakker groft med et piskeris, og smag til med salt og godt med friskkværnet peber samt et godt skud olivenolie.
Vend herefter forsigtigt flødeosten i mosen, så den ikke er rørt helt ud.
Vend pæretern og rosenkål sammen, og tilsæt godt med saft fra den brændte citron.
Anret mosen i bunden af en tallerken med fisken ovenpå og rosenkålen ved siden af.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften