0

Dampet rødspætte med orientalsk blommesauce med sake og wokket grønt med sesamolie og fish sauce

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Sauce: Hak skalotteløgene og riv renset ingefær helt fint - du skal bruge 2 spsk. til saucen. Halver blommerne, fjern stenene og skær frugtkødet i tern. Varm lidt olie op i en kasserolle og sauter løgene klare deri. Tilsæt blommer, ingefær, sojasauce, sake og brun farin og lad det kun lige simre i 3-4 min. til blommerne begynder at blive bløde. Smag til.

Grønt: Del pak choy’en i kvarte på langs og skyl den godt. Trim forårsløgene og skær dem i 2 cm lange stykker med et skråt snit. Giv hver sukkerært et skråsnit på midten og skær hvidløgsfeddet i tynde skiver. Hak lidt renset ingefær helt fint (du skal bruge ca. 1 spsk.). Varm sesamolie og 2 spsk. almindelig olie godt op i en wok og tilsæt forårsløg og pak choy. Rist det i 2 min. og tilsæt derefter sukkerærter, hvidløg, ingefær, 2 spsk. fish sauce og ¾ dl vand. Sauter i 3-5 min. til grøntsagerne er møre - men stadig sprøde - og smag til.

Fisk: Trim citrongræs og chili og snit dem i fine tynde skiver. Fold fileterne en gang på midten og læg dem i et lille ovnfast fad. Drys med citrongræs og chili og dryp med fish sauce. Krydr let med friskkværnet peber og dæk fadet til med stanniol. Sæt det i en 200 grader varm ovn i ca. 12 min. til fisken kun lige er mør og mælkehvid.

Server sammen med jasminris og en sprød grøn salat.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.