Kog pastaen i godt saltet vand efter anvisning på posen. Dræn vandet fra, og vend pastaen med lidt god olivenolie.
Del blomkål i mindre stykker, og kog det mørt under låg med en smule vand, salt og smør. Brug kun lige nok vand til, at det fordamper undervejs (et par spsk. er ofte nok), og dampningen går over i en let stegning i det tilbageværende smør. Lad blomkålen stege, til de bliver nøddebrune og helt møre. Krydr undervejs med halvdelen af dukkah'en samt salt og peber. Mos blomkålene til en grov mos, og vend den med ricotta og de kogte pasta. Smag til med revet citronskræl og hakket basilikum. Gem en smule af begge dele til pynt.
Del fisken i portionsstykker, og krydr dem med det sidste dukkah, salt og peber. Bag stykkerne i en 160 grader varm ovn i 8-12 min., til de netop er gennemvarme og deler sig i flager ved et let tryk.
Som vist på billedet. Top fisken med pasta og blomkål. Drys med det sidste dukkah og pynt evt. med basilikum. Riv lidt citronskræl og drys over sammen med dråber af god olivenolie.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Bonusinfo om orecchiette pasta:
Navnet betyder oversat fra italiensk ”små ører” og hentyder til formen på pastaen. Orecchiette er en type pasta, som bruges især i den italienske region Puglia, men også andre dele af det sydligste Italien.
Brug af orecchiette kan følges helt tilbage som egnsret i Puglia omkring byen Bari til før 500 tallet. Der er fundet et dokument fra slutningen af 500 tallet vedr. en pige, som skulle overtage faderes bageri, og hvor de fremhæver hendes fremragende evner til at lave Orecchiette. Når de håndlaves, er det tommelfingeren, som laver den karakteristiske form, som er dejligt velegnet til at gemme/samle ekstra pastasauce inde i. De typiske egnsretter i Bari laves med især cime di rapa (toppe af unge majroer) eller med blomkål, broccoli og andre grøntsager. Men i andre dele af Syditalien også med tomatsauce.
Kommentarer og forslag til opskriften