0
Baja fish tacos med sprød kuller, syltede løg og mexi-mayo

Baja fish tacos med sprød kuller, syltede løg og mexi-mayo

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
35 minutter
Opskriftstype:
Fiskeretter

Som kok og passioneret madnørd med utallige rejser langs Californiens og Mexicos kyster har jeg altid været draget af det enkle håndværk og de komplekse kontraster i en ægte Baja style fish taco.

Den sprøde, krydrede fisk møder syrlige løg, knasende kål og en pikant og cremet mexi-mayo – en harmonisk symfoni af teksturer og smage, der med få greb bringer gadevarmen ind i køkkenet.

Fremgangsmåde

Skjul tidslinje
35 min.
Estimeret tidsforbrug

Ca. 35 minutter i alt, hvor flere elementer kan laves samtidig:

  • Forberedelse, løg og kål: 10 min.

  • Fritér/steg fisk og lun tortillas: 20–25 min.

  • Anretning: 2–3 min.

Forberedelse

  • Find alle ingredienser og redskaber frem.

  • Skyl grøntsager, frugt og krydderurter.

  • Vask hænder og redskaber efter håndtering af rå fisk, kød og jordede grøntsager.

Syltede løg

  • Snit rødløg fint, og kom dem i en skål.

  • Drys med lidt fint salt, og knug det ind i løgene.

  • Hæld ca. ½ dl lys eddike over, og vend rundt.

  • Efter 5 min. tilsættes sukker, indtil smagen er tilpas sur/sød.

Mexi-mayo

  • Rør mayonnaise sammen med lidt yoghurt og halvdelen af den mexicanske krydderiblanding.

Kål og koriander

  • Fjern yderste blade af spidskål, og del den i kvarte.

  • Skær stokken væk, og snit resten så fint som muligt.

  • Pluk korianderblade med lidt stilk, og læg i iskoldt vand til senere.

Fisk

  • Rør en tyk dej af ca. 1 dl hvedemel, 1 tsk. bagepulver (kan udelades), ½ tsk. salt og 1,5 dl vand (gang op ved 4 personer).

  • Skær kullerfilet i ca. 2 cm brede strimler, og krydr med salt og lidt mexicansk krydderiblanding.

  • Vend fiskestykkerne i lidt hvedemel og derefter i dejen.

  • Fritér i rigeligt neutral olie (1–3 cm højde) på en dyb pande/gryde, primært på den ene side i 3–4 min., vend og steg færdig.

  • Afdryp på fedtsugende papir, og drys med fint salt.

Fif: For en lettere version kan du krydre fisken, og bage den i ovnen ved 200 grader i 8–10 min. i stedet.

Tortillas

  • Varm små tortillas én efter én på en brandvarm tør pande, til de får mørke pletter.

  • Alternativt lynhurtigt på en rødglødende kogeplade (duer ikke på induktion og gas). 

  • Hold dem lune under et fugtigt viskestykke.

35 min.
Anretning
  • Fordel snittet kål, koriander, syltede løg og mexi-mayo på lune tortillas.

  • Top med sprød fisk, og drys evt. med lidt ekstra krydderiblanding ved bordet.

Tips til at peppe retten op / bruge rester

  • Brug rester af fisken i en sandwich med masser af sprød salat og mexi-mayo.

  • Kålen kan vendes til en coleslaw, og spises som tilbehør til andre retter.

  • Resttortillas kan lunes igen, og fyldes med fx røræg og koriander til en hurtig morgenmad.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Kend din fisk: Kuller

GASTRONOMISK

Kullerens kød er hvidt, magert og oftest mere fast end torskens. Den spisemæssige højsæson er størst i efterårsmånederne. Herhjemme har den særligt været saltet og tørret som klipfisk, og nogle steder desuden røget. Man vil i de fleste retter kunne erstatte kuller med torsk, lange, kulmule eller lyssej, og den kan som torsk tilberedes på mange måder - pocheret, dampet, bagt og stegt i smør.

Kulleren er meget populær i Storbritannien, hvor den både spises koldrøget som Finnan haddie og varmrøget som Arbroath smokie. Kuller er desuden en af de foretrukne fisk til fish & chips.

SUNDHED

Kulleren er en mager fisk med kun ca. 1g fedt/100 g. Proteinindholdet er ca. 19g/100 g. Den er særligt rig på selen, der styrker vores immunforsvar og hos mænd sætter sædproduktionen op.

Læs mere om kuller her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Mexicansk krydderiblanding indeholder:

35% spidskommen 10% paprika, 10% chipotle chili, 10% oregano, 10% sort peber, 10% ancho mulato chili, 5% pasilla chili, 5% løgpulver, 5% hvidløgspulver