Kartoffelmos: Skræl, skyl og del kartoflerne (gerne Maris Piper) - kog dem møre i rigeligt vand. Så snart kartoflerne er møre (helt møre) hældes vandet fra - damp dem tørre på blusset. Mos kartoflerne igennem en purépresse eller mos dem med en kartoffelmoser eller et piskeris. Kog 1 dl fløde, 1 dl mælk og 100 g smør op til kogepunktet i en lille gryde og hæld det lidt ad gangen ned til kartoflerne under kraftig piskning. Tilsæt æggeblommer og finthakket dild og smag til med salt og peber.
Piesauce: Smelt 100 g smør i en tykbundet gryde og pisk melet deri. Lad det koge godt igennem mens du konstant pisker. Tilsæt fiskefond (gerne kogt med skallerne fra jomfruhummerne) og kog det igennem. Tilsæt 2 dl fløde og kog igennem mens du pisker. Fortsæt med at koge og pisk til saucen er tyk, glat og blank.
Piefyld: Skær fisken i mundrette stykker på ca. 2x2 cm. Pil skallen af jomfruhummerhalerne, fjern den sorte streng og del hver hale i 2-3 stykker. Vend det hele i den let afkølede sauce og smag til med salt, peber og lidt citronsaft.
Sådan samles og tilberedes pien: Fordel fyldet i 4 mindre ovnfaste portionsskåle - eller i én stor skål. Fordel kartoffelmosen oven på - enten ved at sprøjte den pænt på med en sprøjtepose eller ved at lægge den på og glatte ud med en palet. Bag pierne i en 200 grader varm ovn i ca. 25 minutter (hvis du bruger én stor skål - skal den være længere tid i ovnen) til de gyldne og lækre.
Server sammen med dampede små ærter, gulerødder med top og evt. grønne asparges vendt med lidt smeltet smør.
Kend din fisk: Kulmule
GASTRONOMISK
Kulmulens kød er hvidt og meget saftigt og er, sammenlignet med torskens kød, nemmere at holde saftigt ved tilberedning. Det ferske kød kan virke meget løst, men det samler sig ved tilberedning.
Kulmulen er især en delikatesse i Sydeuropa, men er også de senere år blevet mere værdsat i Danmark. Det er dog fortsat Sydeuropa, der aftager hovedparten af de kulmuler, der landes i Danmark. I Sydeuropa har man desuden tradition for også at spise kulmulens rogn.
Som andre torskefisk kan kulmulen tilberedes på flere forskellige måder. Den er særligt saftig og smagfuld som stegt, grillet eller bagt.
SUNDHED
Kulmulen er en meget mager fisk med kun 0,4 g fedt/100g. Den har et proteinindhold på ca. 16,5g/100g. Til gengæld er den særligt rig på selen, kalium og kalcium.
Læs mere om kulmule her > KEND DIN FISK
Kommentarer og forslag til opskriften