Der er mange variationer af denne salat (Gajjara Kosambari) fra Karnataka, men min favorit er en simpel version lavet med sprøde, rå gulerødder, kokos, citrus og hakket koriander. YOM!
En pakora er en indisk snack eller forret, der består af stykker af grøntsager, kød eller fisk dyppet i krydret kikærtemeldej og derefter friteret.
Det er en populær gadekøkkenret i Indien, Pakistan og Bangladesh og kan serveres med forskellige chutneys eller dips.
Her er nogle sjove facts om pakoras:
- Ordet "pakora" stammer fra sanskrit-ordet "pakvavaṭa", der betyder "et stykke, der er friturestegt".
- Pakoras kan laves med en række forskellige ingredienser, inklusive kartofler, løg, spinat, kylling, rejer og fisk.
- Pakoras er normalt krydret med en blanding af spidskommen, koriander, gurkemeje og chili.
- I nogle dele af Indien og Pakistan er pakoras en traditionel regnvejrsret, og de serveres ofte med chai-te for at nyde i det regnfulde vejr.
- Pakoras kan være en vegetarisk eller vegansk snack, da de ofte laves med grøntsager og kikærtemelmel, der begge er plantebaserede ingredienser.
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter, salater og frugter. Husk at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
OBS: Læs opskriften grundigt igennem inden du går i gang & find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Kog linserne i rigeligt letsaltet vand i 8-10 min., til de netop er møre. Lad linserne dryppe af i en sigte til senere.
Kassér kernerne fra chilifrugten, og skær resten i små stykker. Pluk og hak koriander. Skræl og riv gulerødderne, eller skær dem i julienne på et mandolinjern. Rist krydderierne af på en pande i lidt neutral olie. Kom de kogte drænede linser ved, og rist igennem i 4-5 min. Krydr med salt. Vend de ristede linser sammen med gulerødder, chili, kokos, koriander og citronsaft (gem 1/3), og smag til med salt og sukker. Lad salaten trække til senere.
Yoghurten røres sammen med fintrevet ingefær og fintrevet hvidløg, lidt salt, det sidste citronsaft og posen med kikærtemel. Justér tykkelsen med koldt vand, til dejen får konsistens som tyk pandekagedej (Kom gerne en smule bagepulver i).
Del fisken i 4-5 små stykker pr. person, og krydr dem med salt og peber. Vend fiskestykkerne i mel og derefter i dejen. Fritér eller steg fisken på en pande i rigeligt, neutral olie, til den er sprød, gylden og gennemstegt. Lad fisken dryppe af på fedtsugende papir. Drys med lidt salt.
Som vist på billedet.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Gajjara Kosambari krydderi indeholder: spidskommen, sorte sennepsfrø, sesamfrø, nigellafrø
Kundekommentarer ()