Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Kartoflerne skylles og koges i meget saltet vand, til de er møre.
Imens kartoflerne koger, laves dressingen klar:
Rygeost og creme frisk hældes op i en stor skål, der kan rumme alle grøntsagerne.
Mos/rør dressingen nogenlunde jævn, og smag til med salt og masser af peber.
Purløget skylles og hakkes fint, og vendes ned i dressingen.
Den røde peberfrugt skylles, og skæres i fine tern. Gem lidt til at pynte med.
Salaten deles i blade, skylles og slynges tør.
Fiskefrikadellerne varmes i rigeligt smør på en pande, til de er lune og sprøde.
Kartoflerne drænes for vand, og skylles hurtigt i koldt vand. Del de varme kartofler i to eller tre stykker direkte ned i skålen med dressingen.
Agurkerne skæres i stave, og bruges som gnavegrønt.
Umiddelbart inden servering rives salaten i store stykker ned i skålen til kartoffelsalaten, og vendes rundt med tern af rød peber.
Anret salaten på et stort fad, pynt med de sidste peberfrugttern, og servér dellerne til sammen med agurkestavene.
~Velbekomme ~
Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.
Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.
Kommentarer og forslag til opskriften