0
Flautas med okse på quinoa-avokadosalat
Hovedingrediens:
Okse og kalv
Sæson:
Forår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter
Opskriftstype:
Hurtige kødretter
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Flautas er tynde "fløjter" af hvedetortillas, fyldt med kød, bønner og ost.
De bliver ofte stegt i olie, men smager også godt (og er en hel del sundere) når de bliver bagt i ovnen. Server´med en super-sund proteinsalat fyldt med blandt andet quinoa og avokado.

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
sous vide oksekødrødløgfarmhouse cheddarMajs tortillas – Tlayudarød chiliolivenolie, ekstra jomfruSkagenfood tomatsugoSouth American beef rub
1 min.
Klargøring

Ovnen tændes på 220 grader, og en bageplade med bagepapir sættes ind for at forvarme.

Sous vide oksekødet tages ud af pakken og skæres i små stykker. Gem væden fra kødet.

Løget hakkes fint. Del i to portioner: halvdelen skal bruges til kødet, og den anden halvdel til salaten.

Den ene halvdel af løget steges til det er gennemsigtigt, hvorefter halvdelen af bønnerne tilsættes, efterfulgt af beef rub-krydderiet, kødet og evt. væske fra kødet, samt tomatsaucen.
Lad det simre til væden er kogt ind og kødet er så fast, at det kan rulles ind i tortillaerne uden at løbe ud.  Smag til med salt, peber og evt. chilli og stil det til side.

Osten rives groft.

Fordel kødet ned langs midten af tortillaerne, drys osten over kødet, og rul dem sammen til tynde "fløjter".
Læg dem med samlingen nedad på den varme bageplade. De skal ikke ligge helt tæt, der skal kunne komme luft omkring hver flauta.
Pensl med lidt olie og bag til tortillaerne er sprøde, og lad dem hvile til I skal spise. 

avokadorødløgagurkmajs fra dåsequinoa(æblecider)eddikerød chili
15 min.
Salat

Quinoaen steges i en gryde i en smule olie et minuts tid. Hæld så meget vand på at det står omkring 1/2 cm over quinoaen, læg låg på og lad det simre til quinoaen er mør, omkring 10 minutter. 
Når quinoaen er færdig, vendes resten af bønnerne ned i gryden og lunes igennem. Spæd evt. op med en smule vand eller boullion,- quinoaen skal være lidt fugtig. Smag til med salt og peber samt evt. chilli.

Imens quinoaen koger, forberedes grøntsagerne og lægges op i en skål:

Agurken skylles og skæres i små tern.
Majsen drænes.
Avokadoen skæres i skiver eller tern.
Resten af løget kommer også over i skålen.

Dryp grøntsagerne med lidt god olie, salt og peber samt en tsk god frugt eller- riseddike pr. person. Hvis du vil have lidt ekstra spark i salaten, kan du smage til med evt. chilli.

30 min.

Servér de lune quinoabønner i bunden af en skål og top op med grøntsagerne.  Spis flautaerne til salaten

Bonusinfo

Farmhouse cheddar er fremstillet af økologisk komælk fra Summeset i England. Osten fremstilles på samme gård, som køerne malkes, hvilket kaldes Single Farmhouse cheese. Når ostemassen er klar presses det i karet, og henlægger til efter syrning indtil den er klar til opskæring i små stykker, der saltes og presses ved meget højt tryk, hvorefter den lagres. En fantastisk autentisk ost der er milevidt fra de mange standardvarer du finder på cheddar-hylderne i dagligvarehandlen! 

Bonusinfo

Tlayuda kaldes i folkemunde (uden for Mexico) for "mexicanske pizzaer". Og det er egentlig forståeligt nok, for en tlayuda er i grove træk, at en dej rulles fladt ud, og toppes med fx ost, bønner, kød og salat.

Præcis som med pizza findes der et utal af mere eller mindre autentiske variationer. 

Vi bruger kun autentiske Tlayuda  100% mexicansk nixtamaliseret masa harina!
 
Det afgørende for en god masa til tortilla er nemlig nixtamalisering. En ældgammel proces, hvor man koger tørrede majskerner i vand med en 1 procent opløsning af læsket kalk.
 
Dette er en metode benyttet i årtusinder af mayaerne og aztekerne der brugte og fortsat bruger læsket kalk til blødgøring af majs, en metode som kaldes nixtamalisering. Ved denne metode koges majsen i en opløsning af læsket kalk, hvorved den hårde ydre skal og hemicellulosen, som binder cellerne sammen, nedbrydes, så majsen nemmere kan formales og desuden får forbedrede ernæringsmæssige egenskaber.
 
Tortillas har været den vigtigste spise for fattige mexicanske bønder i årtusinder, hvor den læskede kalk får nogle helt andre og sundere næringsstoffer frem i majsen og samtidigt gør majskornene til at arbejde med. En masa-dej skal være elastisk, og det er kun muligt gennem nixtamalisering, som mayaerne og aztekerne skabte ved at tilsætte læsket kalk.
 
Der er masser af smag – overraskende meget faktisk ift. at vores tortillas kun indeholder majsmel, (specialimporteret masa harina fra Mexico) vand og salt – men der er en verden til forskel fra de pandekager man kan købe i supermarkedet og som oftest er baseret på hvede eller en blanding af hvede og majs.
Her er der nemlig en en dejlig autentisk smag af majs, og det betyder samtidig også at man kan krydre sine Tlayuda, Tortillas, Taco, Tostada, Enchilada, Fajita og Burrito og få masser af modspil fra selve tortillaen.
 
En anden fordel ved majsmel fremfor hvedemel er, at man oftest vil opleve en helt anden og behageligere mæthedsfornemmelse med rigtige majstortillas. De er meget alsidige – og så smager de altså bare bedre end en helt almindelig tortilla produceret på hvedemel. Det mener vi ihvertfald!
 
Bonusinfo:
Læsket kalk, kulekalk, tørlæsket kalk, calciumhydroxid eller kalciumhydroxid, Ca(OH)₂, er den kemiske forbindelse, der dannes, når man læsker brændt kalk ved at tilføre vand. Den brændte kalk bliver fremstillet ved at opvarme kalk, indtil al CO₂ er afgivet.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?