0
Fregola alla puttanesca med ansjoser, kapers og parmesan

Fregola alla puttanesca med ansjoser, kapers og parmesan

Hovedingrediens:
Grøntsager
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
25 minutter
Opskriftstype:
Italiensk
Brugerbedømmelser:

Introduktion:

Spaghetti alla puttanesca betyder, direkte oversat fra italiensk, luderens eller skøgens spaghetti. Denne yderst velsmagende umamibombe af en italiensk klassiker stammer fra Napoli, og er huskokkens absolutte favorit, når det kommer til pastaretter 🍝 Hvorfor den har fået det interessante navn, er der flere teorier om. Én går på de billige ingredienser, der er brugt. En anden teori går på, at den har fået sit navn, fordi selv syvsoverne, der ikke nåede på det lokale marked, kunne lave den ud fra de ingredienser, man som minimum må forventes at have i sit spisekammer (når man er italiener)! På Gastromand.dk kan jeg læse, at deres teori går på, at da retten er forholdsvis hurtig at lave, kunne det jo være fordi luderne i Napoli var så travlt beskæftiget, at de skulle kunne lave noget hurtig mad mellem kunderne. Men det vil vi lade være op til egen fortolkning 😉

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
ansjoserkaperssorte oliven, uden stenpeperoncino chili, helhvidløg
1 min.
Forberedelse:

Det er en god idé at starte med at gøre alle ingredienserne klar og komme dem i små skåle hver for sig.

  1. Skyl kapers i koldt vand i et par minutter, og hak dem fint.
  2. Skær ansjoser ud i mindre stykker, og del hver filet i 8-10 stykker.
  3. Pil og hak hvidløg.
  4. Skær den tørrede peperocini i små stykker.
  5. Skær evt. oliven i skiver.
  6. Pluk og hak basilikum, og gem lidt til pynt.
  7. Skyl og skær tomaterne i mindre stykker.
  8. Riv parmesanen fint.
Fregola sardaparmigiano reggiano (Parmesan)tomatpassatatomaterbasilikum
15 min.
Fregola alla puttanesca:

Kom en generøs mængde god olivenolie (1 spsk. pr. person) i en sautérpande. Kom hvidløg og peperocini på, og rist igennem ved medium varme, til hvidløgene lige netop begynder at blive let gyldne. Mængden af peperocini er en smagssag, men retten må godt have lidt bid. Tilsæt oliven, kapers og ansjoser, og lad det hele stege 1 minut under omrøring. Kom de skårede tomater på, og rist igennem i 2 minutter. Så kommes tomatpassataen ved. Brug kun omkring 1 dl pr. person, du laver mad til. Skru ned til simrepunktet. Lad det hele simre i 5-10 minutter. Smag til med salt og godt med sort peber, og juster evt. sødmen med en smule sukker.

Kog imens pastaen i rigeligt, godt saltet vand, så pastaen ikke klistrer sammen. Den skal koge i 9-10 minutter. 

Kom pastaen over på panden med tomatsovs, og lad det koge igennem. Vend med revet parmesan og hakket basilikum (gem lidt af begge dele til pynt).

Fif: Gem altid lidt af pastavandet til at fortynde sovsen med, hvis den er blevet for tyk.

25 min.
Anretning:

Som vist på billedet. Riv evt. det sidste parmesan over retten, og er der nogle af de lækre ansjoser i overskud, kan man med fordel toppe med en enkelt filet. Pynt med den resterende basilikum. Server straks, og spis mens retten er brandvarm - pasta skal spises med det samme :-) 

Bonusinfo

ANSJOSER ALLE KAN LIDE

Delikate ansjoser fra Pujado Solano og Grøndals. Bæredygtige ansjoser fra Spanien er ren umami og sunde fedtsyrer. Traditionelt fisket med netfangst i Biscayen og pakket i BPA-fri dåser.

UMAMIBOMBER SÅ GUDERNE SYNGER

Ansjoserne fra Pujado Solano er en bæredygtig umamibombe. De fede, smagfulde fisk bliver renset, saltet og marineret efter en hemmelig opskrift fra Milagros Solano, en af grundlæggerne af virksomheden. De er mindre salte og mere fyldige end de ansjoser man normalt får, hvilket er en tradition i området, hvor de er fisket og fremstillet. Fiskene er fyldt med sund fiskeolie og omega-3 fedtsyrer, har ingen tungmetaller og den utrolige, balancerede smag skal prøves før, man tror på den. De er perfekte til afrundede og delikate tapenader, som smagssætter i supper og fonde, som en ekstra facet i marinader eller bare direkte på friskt brød.

Bonusinfo

Fregula er en type pasta fra Sardinien. Det ligner nordafrikanske Berkoukes og Mellemøstlig Moghrabieh. Fregula findes i forskellige størrelser, men består typisk af semulina dej, der er rullet i kugler med en diameter på 2-3 mm og ristet i en ovn. 

Bemærk den forholdsvis lange kogetid på 12 minutter!

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?