0
Friteret mørksej med stegte pastinakker og kartofler med mezze, dertil syrlig rødkålssalat samt citron-mynteyoghurt

Friteret mørksej med stegte pastinakker og kartofler med mezze, dertil syrlig rødkålssalat samt citron-mynteyoghurt

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
40 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
pastinakkerbagekartofler
1 min.
Pastinak & Kartoffel:

Start med at tænde ovnen på 225 grader.

Skræl pastinakker og kartofler, og skær dem ud i rustikke stykker på ca. 2 x 2 cm. Kog dem op i rigeligt godt saltet vand – lad dem koge 7-8 minutter. Hæld vandet fra, og lad det dampe godt af. Vend sammen med god olivenolie. Krydr med salt og 1/3 af mezze krydderierne og læg dem – i ét lag - i et ovnfast fad med bagepapir i bunden. Sæt fadet i en 225 grader forvarm ovn til de er gyldne og lækre (ca. 25 minutter). Vend gerne rundt i dem et par gange undervejs!

rødkålcitron
10 min.
Rødkålsalat:

Fjern de yderste blade på kålen, del den i kvarte og fjern stokken. Snit kålen så fint du kan, fx på et mandolinjern. Hæld citronsaft i, og vend rundt sammen med lidt salt og sukker og et genrøst splash af din bedste olivenolie.

græsk yoghurtmyntemezze krydderi
15 min.
Mezze & mynte yoghurt:

Pluk, skyl, og hak mynten (gem gerne lidt til pynt). Rør yoghurten med generøse mængder af din bedste olivenolie og endnu 1/3 af mezze krydderiet.

mørksejfilet uden skind
30 min.
Fisk:

Del fisken i mindre stykker, så der er 2-3 pr. person. Krydr fisken med lidt salt og peber, og vend fileterne i mel, dernæst i sammenpisket æg (har du ikke et æg, kan du vende i en melklister, pisket sammen af 1 del vand og 1 del hvedemel) og til sidst i raspen.  Steg på en pande, eller fritér dem i rigeligt olie i en gryde ved ca. 180 grader (når det syder omkring en tændstik, er olien varm nok) til de er gyldne, og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Drys med lidt salt.

45 min.
Anretning:

Som vist. Smør mezze & mynte yoghurten fladt ud på en tallerken og drys med lidt citronskal og det sidste mezze.

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Mezze-krydderi er en lækker blanding med toner fra Mellemøstens krydderier.

Ingredienser:

  • Koriander
  • Spidskommen
  • Sort peber
  • Havsalt
  • Sesamfrø
  • Cayenne
  • Kanel

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?