
Relish: Skær cherrytomaterne i fine små tern og hak rød- og hvidløg fint. Striml basilikumbladene, hak olivenerne og smuldr fetaen mellem fingrene. Hæld de flåede tomater i en skål og vend alle ovenstående ingredienser i sammen med vineddike, 4 spsk. jomfruolivenolie og smag til med salt, peber og evt. lidt sukker. Lad relishen trække på køl i mindst 30 min. - men gerne et par timer.
Kartofler: Skrub kartoflerne godt og skær dem i ½ cm tykke skiver. Kog dem i 7-8 min. i letsaltet vand til de er lige er møre. Hæld vandet fra (gem 1½ dl til saucen) og hæld kartoflerne i et smurt ovnfast fad. Smelt smørret i en gryde og pisk melet i. Tilsæt derefter først kogevandet lidt ad gangen og dernæst mælken under konstant piskning. Kog saucen op, tag gryden af varmen og rør den revne ost i. Fordel saucen over kartoflerne og gratiner dem i en 250 grader varm ovn i 8-10 min. (til overfladen er gylden).
Torsk: Dup fisken tør og skær den i 1 cm tykke skiver. Rør majsmelet med salt og peber, vend fiskestykkerne deri og lad dem hvile i 10 min. Varm godt med neutral olie op på en pande og fritér stykkerne gyldne på begge sider. Lad dem dryppe af på køkkenrulle, drys med lidt groft salt og server straks.
Server sammen med ristede grønne asparges og en sprød grøn salat.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften