0
Gammeldags oksesteg med glaserede løg, grønne bønner, sødt & surt samt mormorsalat

Gammeldags oksesteg med glaserede løg, grønne bønner, sødt & surt samt mormorsalat

Hovedingrediens:
Okse og kalv
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
3 timer, 20 minutter
Opskriftstype:
Danske klassikere
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Skift til simpel visning
gammeldags oksesteg, af oksetykkamlaurbærbladetimiangulerodzittauerløg
1 min.
Gammeldags oksesteg:

Start med af tænde ovnen på 165 grader varmluft.

Find den store stegegryde der kan tåle at komme i ovnen frem og sæt den over på komfuret med medium varme. Pil zittauerløg og skær i tynde skiver. Skræl og skær gulerødder i tern.

Brun kødet grundigt af i gryden i halvt smør og halvt olie. Krydr generøst med salt og masser af sort peber. Når stegen er godt brunet af tages den op og løg og gulerødder brunes i fedtstoffet fra kødet - krydr med salt og peber og tilsæt plukket timian af 2-4 kviste samt 2-4 laurbærblade og kom kødet tilbage i gryden. Tilsæt vand så det lige knapt dækker kødet. Kog op og skum for urenheder. Dæk kødet med et stykke bagepapir og sæt låget på gryden. Sæt det hele i en 165 grader forvarm ovn i 2,5 timer eller til stegen er helt mør.

Tag stegen op og pak den ind i stanniol, lad den trække et lunt sted.

Sigt fonden fra gryden igennem en finmasket sigte. 

kartoflerbredbladet persillesmør
30 min.
Kartofler:

Skyl kartoflerne grundigt og kog dem i rigeligt godt saltet vand - de skal koge ca. 18 minutter. Hæld vandet fra og giv dem et "chok" med brusende koldt vand. Kom dem i et dørslag og pil kartoflerne. Kom de pillede kartofler i en gryde med en lillesmule vand i bunden og en generøs klump smør.  Kog dem under låg i 5 minutter eller til de er perfekt møre. Skyl og hak nu persillen og drys det over kartoflerne sammen med flagesalt, som fx Læsø eller Maldon. 

små løg
45 min.
Glaserede løg:

De små løg pilles - kokken anbefaler, at overhælde løgene med kogende vand og lade dem ligge deri i 2 minutter - så er de nemmere at pille.

Smelt sukker på en pande ligesom, når du laver brunede kartofler - når det er karamelliseret og let gyldent, tilsættes en generøs klump smør. Når smørret er bruset af, kommes de små pillede løg i og glaseres/steges, til de er gyldne - skru ned og lad løgene simre 5 min., til de er møre. Krydr med salt. 

smørhvedemelkulørtyttebærsyltetøj
180 min.
Sovs:

Kog fonden ind, så du har ca. 1 liter tilbage. Lav en "mørk opbagning" af 100 g smør og 100 g hvedemel i en passende gryde. Sørg for at riste det godt igennem. Tilsæt den nedkogte og sigtede fond og kog sovsen op under konstant piskning for at undgå klumper. Tilsæt piskefløde (gem ca. 1/3 til mormordressingen) og kog sovsen ind til passende konsistens. Smag til med salt, peber og 1-2 spsk. tyttebærsyltetøj. Juster farven med lidt kulør.

hovedsalatrøde æblerfløde 38% (piskefløde)
180 min.
Mormorsalat:

Del salaten i mundrette større stykker og skyl det grundigt. Skær æbler i tynde strimler. Slyng den skyllede salat i en salatslynge. Rør det resterende fløde med 1 spsk. sukker og 2 spsk. lys eddike og vend salaten og æblerne deri. 

grønne bønnersmør
190 min.
Bønner:

Nip og skyl bønnerne. Kog dem i 5-7 min. i rigeligt saltet vand. Dræn vandet fra, og vend med en klump smør.krydr de grønne bønner med salt og peber. 

syltede asiertyttebærsyltetøj
200 min.
Anretning:

Som vist! Server asier og tyttebærsyltetøj til.

Bonusinfo

VIGTIG INFO:
På grund af grønne bønners naturlige indhold af stoffet lektiner - anbefaler fødevarestyrelsen at koge bønnerne i 5 til 10 min. afhængig af størrelse. Det gælder også, hvis bønnerne efterfølgende skal pandesteges.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?