0
Goujons af skærising stegt med chiafrø, dertil grønkål, løg og granatæble

Goujons af skærising stegt med chiafrø, dertil grønkål, løg og granatæble

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
40 minutter

Fremgangsmåde

små kartofler
Kartofler:

Skrab, skrub eller skræl de små kartofler grundigt, og kog dem i godt saltet vand i 15-18 min. Dræn vandet fra, og tilsæt med det samme en god klat smør til gryden. Læg låg på igen, og ryst lidt rundt. Lad kartoflerne trække i 5 min. under låg. Drys evt. med lidt godt salt oven på.

grønkål
Grønkål:

Pluk bladene af kålen, og skyl dem grundigt i 2 hold koldt vand. Dræn i en salatslynge. Skræl, og snit løg fint. Pil, og finthak hvidløg. Rist hvidløg på en pande i medium varm olivenolie, til det begynder at blive gyldent og sprødt uden at branke. Tilsæt de fintsnittede løg og en klump frisk smør. Sauter løgene, til de også begynder at tage farve uden at branke. Drys med salt, tilsæt det ordnede grønkål og sauter igennem i 2-3 minutter. Smag til med salt og masser af sort peber.

hasselnøddekerner
Hasselnødder:

Hak hasselnødderne groft.

granatæble
Granatæbler:

Granatæblet rulles med let tryk mod bordet, så kernerne løsnes indeni. Skær nu en 2-3 mm dyb rids med en lille skarp kniv hele vejen rundt om midten og vrid forsigtigt de 2 halvdele fra hinanden. Nu kan du med bagsiden af en stor kokkekniv banke de lækre frø ud i en lille skål. (Pas på saftstænk på tøjet – det farver og er svært at få af!)

skærisingfilet uden skindchiafrørasp
Fisk:

Skær hver filet på den lange led i ca. 1,5 cm brede strimler, og krydr med lidt salt. Bland rasp sammen med chiafrø og lidt fint salt. Vend fileterne i lidt mel, dernæst i et sammenpisket æg (har du ikke et æg, så vend i lidt mælk eller fløde) og til sidst i chia/raspblandingen. Friter fileterne i rigeligt neutral olie ved ca. 180 grader (når det syder omkring en tændstik, er olien varm nok), til de er gyldne, og lad dem dryppe af på køkkenrulle. Drys med lidt salt.

granatæble
Anretning:

Som vist på billedet - drys med de hakkede ristede hasselnødder og granatæblekerner.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.