
Husk at vaske hænderne grundigt, inden du går i gang. Skyl derefter alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk også at vaske dine hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Tænd ovnen på 200 grader med grillfunktionen tændt.
Skræl kartoflerne, og skær dem ud i grove tern. Kom dem i en gryde med vand, så det dækker og et skud salt. Lad dem koge helt møre under låg. Dræn herefter vandet væk, tilsæt et godt skud olivenolie og/eller et par klatter smør, og mos kartoflerne med et piskeris. Smag til med salt og groftkværnet sort peber.
Skær fisken i grove stykker på ca. 3x3 cm. Krydr dem med lidt salt, og fold dem forsigtigt sammen med kartoffelmosen. Bred fisk og kartoffelmos ud i et passende ildfast fad, og riv osten henover.
Bag i ovnen ca. 15-20 min., til osten er smeltet, og fisken er tilberedt.
Kom fløden i en skål og kom et godt skud citronsaft ned i. Smag til med salt, groftkværnet peber og evt lidt sukker. Fløden skal være godt syrlig. Pisk den sammen med en gaffel, så den tykner let.
Skær broccoli i tynde skiver, gerne på et mandolinjern, hvis du har. Snit løget super fint med en skarp kniv. Vend løg, broccoli og spinat sammen med den syrnede fløde, lige inden servering.
Drys den gratinerede mos med den røgede chili, når den kommer ud af ovnen. Anret på bordet med salaten i skåle.
Bavnhøj osten er fremstillet af komælk. De økologiske landmænd som har køerne græssende i det Midtjyske er meget påpasselige med deres køer. De skal ud i naturen og spise frisk græs for at mælken kan blive så rig på smag som mulig i denne faste ost. Det økologiske mejeri har ostemesteren Bjarne som sikrer at fremstillingen foretages efter de bedste håndværks principper. Når osten er saltet og formodnet på mejeriet færdigmodnes den på GRAND fromages affinageri. Osten har en fin rund smag, med noter fra lagringen.
Velegnet som smagsforstærker og gratinering af fisk, grøntsager og kartofler, samt i salater.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften