0
Gratineret mørksej i vadouvan med chia og kartofler

Gratineret mørksej i vadouvan med chia og kartofler

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår
Tilberedningstid:
30 minutter
Brugerbedømmelser:

Fremgangsmåde

Grøntsager: Grøntsager soigneres og skylles. Champignons renses og skylles hurtigt i kold vand - skæres i skiver! Skalotteløg hakkes fint. Peberfrugt skæres i tynde strimler (julienne strimler).

Kartofler: Skrab/skrub de små kartofler og kog dem i vand med salt i ca. 15 min. til de er møre. Dræn vandet fra og tilsæt med det samme en generøs klat smør til gryden. Læg låg på igen og ryst lidt rundt. Lad kartoflerne trække i 5 min. under låg og krydr med lidt godt salt.

Sauce: Hvidløg sauteres i en lille klat smør i en gryde – tilsættes vadouvan og ristes igennem uden at det tager farve, tilsæt svampe og julienne af rød peber og sauter med uden det tager farve et par minutter. Tilsæt fløde og reducer saucen til let cremet konsistens (ca. halvt ned!) riv halvdelen af parmesan i og smag til med salt og peber.

Fisk: Del fisken i portionsstykker og krydr med salt og peber på alle sider. Fisken lægges i et smurt ovnfast fad og den varme sauce med grønsager hældes over. Drys chiafrø over og riv igen lidt parmesan over og gratiner retten i en 225 grader varm ovn i 10-12 minutter.

Anretning: Som vist på billedet – drysset med det sidste parmesan og evt. lidt hakket persille, serveret med kartofler ved siden af.

Vadouvan er en aromatisk karrylignende blandingskrydderi, der er inspireret af det franske køkken.

Vadouvan indeholder: Spidskommen, sennepskorn, kardemomme, bukkehornsfrø, chili, gurkemeje, karryblade (ikke økologiske), muskatnød og nelliker. Vadouvan kan erstattes af anden god karry.

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

Vadouvin er et krydderi med rødder i det sydlige Indien og det franske køkken. Det er ofte kendt som "fransk karry" på grund af dets anvendelse i fransk madlavning. Historien bag vadouvin er en spændende blanding af kulturel udveksling og handel mellem Øst og Vest.

Krydderiet har sin oprindelse i det sydlige Indien.

I det 18. århundrede begyndte franske kolonister at bosætte sig i Indien, og de blev fascineret af det rige udvalg af krydderier, der var tilgængelige der. De tog disse krydderier med tilbage til Frankrig, hvor de blev introduceret i det franske køkken. På denne måde begyndte den kulturelle udveksling mellem øst og vest, der formåede at forme vadouvin som vi kender det i dag.

Vadouvin er typisk lavet af en blanding af krydderier som spidskommen, korianderfrø, sennepsfrø, gurkemeje, nelliker og kanel samt tørrede løg og hvidløg. Den nøjagtige sammensætning kan variere afhængigt af opskriften og producenten.

I det franske køkken bruges vadouvin til at tilføje smag og kompleksitet til en række retter, herunder supper, saucer, kødretter og grøntsagsretter. Det har en unik smagsprofil, der kombinerer de krydrede, jordlige noter fra det indiske subkontinent med de delikate, raffinerede smag, der er karakteristiske for det franske køkken.

På denne måde repræsenterer vadouvin et smukt eksempel på, hvad der sker, når forskellige kulturer og kulinariske traditioner mødes og inspirerer hinanden til at skabe noget nyt og spændende.

Vadouvan indeholder: 20% Spidskommen, 20%sennepskorn, 20% gurkemeje,10%kardemomme, 10% chili, 5% bukkehornsfrø,  5% karryblade, 5% muskatnød og 5% nelliker.

Kundekommentarer ()

Din bedømmelse

Hvor mange stjerner giver du opskriften?