Ris: Kom risene i en sigte, og skyl dem grundigt under rindende vand i 2-3 minutter. Kog 3 dl vand (pr. pose ris) op med 1 tsk. salt. Tilsæt de skyllede og drænede ris. Når vandet igen koger, røres en gang i risene, og der skrues ned, så de netop simrer (2-3 stykker). Kog risene under låg i ca. 10-12 minutter, til alt vandet er optaget i risene. Sluk, og lad risene hvile under låg i 10-12 minut¬ter. Slå dem løse med en gaffel og server straks.
Sauce: Porre og peberfrugt renses, skæres i fine julienne (strimler) og lægges i koldt vand i 5-10 minutter. Rødløg og hvidløg hak¬kes fint og sauteres i en lille klat smør i en gryde. Der tilsættes karrypasta (pas på, den er ret hot), og det hele ristes igennem ,uden at det tager farve. Tilsæt julienne af porre og peberfrugt, og sauter med, uden at det tager farve et par minutter. Tilsæt kokosmælk og fishsauce, reducer saucen til en let cremet konsistens (ca. halvt ned), og smag til med salt og peber.
Fisk: Del fisken i portionsstykker, og krydr med salt og peber på begge sider. Fisken lægges i et smurt ovnfast fad. Den varme kar¬rykokossauce med garniture hældes over,og det hele gratineres i en 225 grader forvarmet ovn i ca. 10-12 minutter.
Anretning: Som vist på billedet med masser af plukket koriander på toppen. Server med kogte ris.
Kend din fisk: Mørksej
GASTRONOMISK
Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars.
Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.
SUNDHED
Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.
Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK
Kundekommentarer ()