0
Gratineret mørksej med sherryglaserede gulerødder og krydderolie

Gratineret mørksej med sherryglaserede gulerødder og krydderolie

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Efterår, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Krydderolie: Kom krydderurterne i en skål og blend dem mens olien tilsættes i en tynd stråle. Smag til med salt og peber og stil til side.

Gulerødder: Skær gulerødderne i skiver på skrå, ca. ½ cm tykke. Kom dem i en gryde med 2 spsk. smør, honning, vand og hønsefond. Kog dem næsten møre under låg, tag låget af og kog færdig til glacen er tyk og hænger ved gulerødderne. Smag til med salt og peber.

Mørksej: Find fire flade portionsforme eller ovnfaste dybe tallerkener frem og smør dem let. Skær fisken i fire stykker og læg et i hver form. Dryp Noilly Prat (eller hvidvin) henover og krydr med salt og peber. Smelt 2 spsk. smør i en gryde, kom melet ved og rør godt. Tilsæt fiskefonden under kraftig piskning og fortsæt med fløden – saucen skal være tyk og cremet. Smag til med salt, peber og muskatnød og fordel saucen henover fiskestykkerne. Bag portionsformene ved 200°C i 15-20 min. til gratineringen er gylden og fisken gennembagt.

Anretning: Dryp lidt krydderolie henover hver af portionsformene og server dem som de er. Anret gulerødderne på sidetallerkener og giv resten af krydderolien til i små skåle. Server med kartoffelmos eller små hele bagte kartofler og evt. blandet grøn salat til.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Kend din fisk: Mørksej 

GASTRONOMISK

Kødet på en mørksej har et svagt gråt-rosa skær. Det er magert, og har en lidt kraftigere og mere markant smag end lyssejen. Den er særligt god som stegt, grillet, paneret eller bagt, og kan som andre torskefisk koges og dampes, omend knap så udbredt til pochering eller kogning. Den egner sig til gengæld rigtigt godt til fiskefars. 

Den fiskes og spises hele året, men kvaliteten topper i 2. halvdel af året, fra juni til december.

SUNDHED

Mørksejen er en meget mager fisk og fedtprocenten er på beskedne 0,3 gram pr. 100 gram. Den har til gengæld et højt indhold af jod og kalium, hvor sidstnævnte ligger på ca. 440 mg/100 g. Den har et proteinindhold på ca. 19,3 g/100 gram.

Læs mere om mørksej her > KEND DIN FISK

Bonusinfo

En krydderurt er en plante, der hel eller kun let findelt tilsættes maden for at fremhæve en smag eller få maden til at smage af noget ekstra. Urterne kan bruges både tørrede og helt friske. De har været brugt som smagsgivere gennem hele historien og utvivlsomt også før. Wikipedia