0

Gratineret rødtunge med honningbagte rodfrugter og mild tomatsauce

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Sauce: Hak skalotteløget og sauter det klart i en smule olie. Kom flåede tomater og tomatpuré ved og kog det ned til det halve. Purer saucen, sigt den gennem en fintmasket si og kom den tilbage i gryden. Rør creme fraichen med mel, salt og peber og rør det i tomatsaucen. Kog saucen ind til den er let cremet og smag den til.

Rodfrugter: Skrub rodfrugterne godt, halver dem på langs og vend dem med honning, olie, salt og peber – rødbederne for sig, ellers farves alting rødt... Bred dem ud på en bageplade og bag rodfrugterne ved 175°C i 20-25 min. til de er møre, men stadig har et sprødt bid.

Fisk: Rul rødtungefileterne, læg dem i et smurt fad og krydr med salt og peber. Kom fløde, parmesan og muskatnød i en gryde og varm det op til osten netop er smeltet – det skal ikke koge. Hæld fløden over fisken og bag den ved 210°C i 10-12 min. til fisken er mør.

Server retten med små kogte kartofler, en blandet grøn salat og groft brød til.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

Parmigiano Reggiano fra regionen Emillia Romagna i Italien. Osten er fremstillet af rå upasteuriseret komælk. Denne ost er den første ost nævnt i historien allerede i år ca. 600 før Kristi fødsel. Romerne brugte osten som føde til deres soldater og den blev transporteret rundt på hesteryg. Parmigiano Reggiano er Italiens stolthed. Osten er modnet 18 måneder i de store lagre på mejerierne i det nordlige Italien.

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.