0

Grillede tunbøffer med mynte/citrontopping og krydrede ris

Hovedingrediens:
Fisk
Sæson:
Forår, Efterår, Sommer, Vinter
Tilberedningstid:
30 minutter

Fremgangsmåde

Ris: Rist mandlerne let gyldne og sprøde på en tør pande. Skyl risene grundigt til vandet ikke længere hvidfarves af stivelse og kom dem i en skål, der kan tåle kogende vand. Kog 1 liter vand op, hæld det over risene og lad dem trække tildækket i 30 min. Hak 3 skalotteløg fint og sauter dem i 3 spsk. olie i en tykbundet gryde til de er gyldne. Tilsæt drænede ris, kardemomme, rosiner, halvdelen af safranen, 4 dl vand og ¾ tsk. salt i gryden og rør godt rundt. Læg låg på og lad det simre ved lavt blus til al væden er optaget og risene er møre - rør ikke undervejs. Hak imens korianderen og de ristede mandler. Kom smør og resten af safranen i gryden, rør forsigtigt med en gaffel og lad det trække i 5-10 min. under låg. Anret på et varmt fad, drys med koriander og mandler og server straks.

Fisk: Pluk mynten og hak den og 1 skalotteløg fint. Rør begge dele sammen med revet skal fra hele citronen, saften fra ca. den halve citron, rødvinseddike, chiliflager, salt og peber og lad det trække mens tunen grilles. Pensl bøfferne med lidt olie på begge sider og krydr med salt og peber. Grill dem i 2-3 min. på hver side på en grillpande - de skal være røde i midten. Rør 3 spsk. olie i mynteblandingen, smag til og fordel det på de stegte bøffer.

Server sammen med grillet grønt (fx asparges, forårsløg, gulerødder mv.), en yoghurtdressing og et lækkert naanbrød.

Kommentarer og forslag til opskriften

Bonusinfo

EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.

3 fun facts om EVOO

  1. Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.

  2. Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.

  3. En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.