
Rysteribs: Skyl ribsene og dryp dem godt af. Rib dem forsigtigt af stænglerne (brug evt. en gaffel), læg dem i en stor skål og drys ribsene med sukker. Tilsæt lidt fint salt og "ryst" det hele sammen. Lad dem trække i et par timer og ryst dem meget gerne et par gange mens de trækker.
Salvierasp: Pluk og skær salvien fint. Smelt smørret i en tykbundet gryde. Lige før det bliver brunt tilsættes rasp som ristes med. Tilsæt salvie, når raspen er gylden, og krydr med salt og peber. Sæt raspen til side.
Bulgur & majs: Kog de soignerede majskolber i saltet vand i 8-10 min. Lad dem afkøle let og skær kernerne fra kolberne. Kog bulguren efter anvisningen på emballagen. Vend majs, bulgur og halvdelen af salvieraspen sammen og smag til med salt og peber.
Fisk: Rids fileterne med 3-4 snit på skindsiden. Skær evt. den lille bræmme af ben væk (se video ovenover) der sidder i fileten - lav et lille snit på hver side af benene lige ned til skindet- uden at skære igennem, så bræmmen af ben forsigtigt kan rykkes af. Krydr med salt og peber på kødsiden. Grill eller steg dem gyldne på skindsiden. Ved stegning på pande steges de i lidt olie på en varm pande, steg fileterne i 2-3 min. - kun på skindsiden. Vend fisken og tæl til 10, så er fisken færdig. Griller du fisken skal du pensle skindet med lidt olivenolie. Grill på en meget varm grill med rene riste eller grill i en dobbeltsidet "fiskevender".
Anret som vist på billedet - brug halvdelen af salvieraspen til at drysse over retten.
Server sammen med lidt sprøde salater, krydderurter og godt brød.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften