
Citronsmør: Bland skal og saft fra den halve citron sammen med smør, salt og peber i en skål. Sæt smørret i køleskabet.
Fisk: Skær laksen i portioner (hvis det ikke allerede er gjort). Læg laksestykkerne i en alubakke eller på 2-3 lag stanniol. Krydr med salt og peber og fordel tynde skiver citronsmør over. Læg fisken på grillen ved middel varme, læg et låg over og grill den i 15-25 min. (afhængig af tykkelse) til kødet flager let, når du rører ved det med en gaffel.
Kartoffelsalat: Skrub kartoflerne, kog dem møre i letsaltet vand og køl dem helt af. Halver agurken på langs, skrab kernerne ud og skær resten i fine tynde skiver. Rens radiserne og snit også dem tyndt. Klip purløget fint og rør det sammen med cremefraiche, rygeost, olivenolie, vineddike og sukker. Smag til med salt og peber. Vend kartofler, agurk, radiser og rygeostcreme sammen og smag kartoffelsalaten til.
Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.
Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften