Citronsmør: Bland skal og saft fra den halve citron sammen med smør, salt og peber i en skål. Sæt smørret i køleskabet.
Fisk: Skær laksen i portioner (hvis det ikke allerede er gjort). Læg laksestykkerne i en alubakke eller på 2-3 lag stanniol. Krydr med salt og peber og fordel tynde skiver citronsmør over. Læg fisken på grillen ved middel varme, læg et låg over og grill den i 15-25 min. (afhængig af tykkelse) til kødet flager let, når du rører ved det med en gaffel.
Kartoffelsalat: Skrub kartoflerne, kog dem møre i letsaltet vand og køl dem helt af. Halver agurken på langs, skrab kernerne ud og skær resten i fine tynde skiver. Rens radiserne og snit også dem tyndt. Klip purløget fint og rør det sammen med cremefraiche, rygeost, olivenolie, vineddike og sukker. Smag til med salt og peber. Vend kartofler, agurk, radiser og rygeostcreme sammen og smag kartoffelsalaten til.
Rygeosten er den eneste ægte danske ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin start på Fyn i 1800-tallet, hvor den blev lavet ude på mange gårde. Dette er også årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet har Gundestrup Mejeri specialiseret sig i at producere.
Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges.
Kommentarer og forslag til opskriften