
Fisk: Lav 1-2 ikke gennemgående snit i siden på fileterne og fold dem så de har samme tykkelse over det hele. Krydr med salt og peber og gnid dem ind i et tyndt lag olivenolie. Varm en grillpande op så den er MEGET varm og grill fisken i 3-4 min. på "skindsiden". Skru ned for blusset og lad fisken grille videre (stadig på den samme side), læg et par fed hvidløg på panden sammen med masser af timiankviste og fortsæt grilningen til fisken netop begynder at få en mælkehvid farve på toppen. Vend fisken og tæl til 10- så er fisken klar til servering (fisken kan naturligvis med stor fordel grilles på en rigtig grill i haven).
Ratatouille: Soigner alle grøntsager. Skær aubergine, courgette og peberfrugter i mundrette stykker på ca. 2 x 2 cm. Hak hvidløg, skalotteløg, chili og lidt timian. Sauter chili, timian, skalotteløg og hvidløg i olivenolie i en bred tykbundet gryde. Tilsæt de øvrige grøntsager og lad det hele sautere godt igennem i ca. 15-20 min. ved jævn varme. Tilsæt tomater skåret i både og rødvinseddike. Læg låg på gryden og lad det hele simre i ca. 25-30 min. ved svag varme under jævnlig omrøring. Tilsæt masser af friskhakket basilikum og smag til med salt og peber.
Salviesmør: Varm smørret op til det punkt, hvor det netop begynder at bruse og tager en let gylden nøddebrun farve. Tilsæt friskhakket salvie.
Majs: Del hver kolbe i 2-3 stykker og kog dem møre i godt saltet vand. Grill dem i et par min. til de tager farve. Ved servering vendes de i salviesmørret. Krydr med godt flagesalt og peber.
Anret som vist på billedet.
Server sammen med små nye kartofler.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften