HUSK at sætte kikærter i blød dagen før! Alternativt kan du sagtens bruge kogte kikærter på dåse. Erstat 100 g tørrede med 1 dåse kogte kikærter.
Sæt kikærterne i blød i dobbelt volumen koldt vand. Rør 1 tsk natron i, og lad det stå i 24 timer. Hæld vandet fra kikærterne, skyl dem godt, og sæt dem over i en stor gryde dækket med frisk, koldt vand. Tilfør 2 fed pillede hvidløg, pillede skalotteløg, rød chili samt resten af natronen. Kog nu ærterne, under låg og stille og roligt, til de er møre, lette at mose og næsten falder fra hinanden. Det tager omtrent 2-3 timer afhængigt af dine kikærter. Tilføj evt. mere varmt vand, hvis de er ved at koge tørre. Lad ærterne køle af i vandet. Sigt vandet fra ærterne (gem vandet), og blend dem i en foodprocessor. Kør det hele til en glat og homogen masse med 2/3 dele af olivenolien, tørret chili, spidskommen, tahin, citronsaft, rå hvidløg og paprika. Tilføj gradvist lidt af kogevandet, indtil du har en passende konsistens på din humus. Den skal holde sin egen form uden at være hverken flydende eller for bastant. Smag på humussen, og tilføj evt. mere citronsaft, hvidløg og salt efter smag. Anret den i en skål, dryp det resterende olivenolie over, og drys med lidt paprika.
Fif: Du kan snildt købe en færdig humus. Der findes mange gode - bla. i vores Foodmarket.
Skyl de røde peberfrugter, gnid dem med lidt olie, og grill dem på direkte varme, til de er MEGET mørke - faktisk helt sorte.
Tag peberfrugterne af grillen, og kom dem i en skål, der tildækkes med film eller stanniol.
Rist mandlerne på en pande evt. på grillen, til de er gyldne.
Når de røde peberfrugter er let afkølede (efter ca. 10 min.), fjernes det sorte skind og kernerne. Begge dele kasseres.
Blend de bagte peberfrugter i en blender eller foodprocessor med 1 fed hvidløg pr. person, en smule rosmarin, feta (gem lidt feta og rosmarin til at toppe med, når du anretter) og de ristede mandler.
Smag til med haydari krydderi*,salt og peber.
Hvis Haydarien er for tyk, spædes den op med lidt vand og/eller god olivenolie.
*Haydari krydderimix indeholder:
Skær tomater ud i tykke skiver, og anret dem i et fad. Krydr tomaterne med salt, sukker og peber, og dryp med god olivenolie og balsamico. Top med afdryppet burrata og plukkede basilikumblade.
Fjern bladene fra majskolberne, og skyl dem og snackpebrene grundigt. Grill begge dele ved direkte varme, til de er gyldne og møre. Krydr med salt, peber og smør.
Pak kødet ud af vakuumposen, og gnid det med lidt salt og peber. Forbered en grill, og sørg for at den er meget varm. Grill kødet over direkte varme på alle sider i 4-6 minutter totalt, Det er vigtigt, at kødet har en rød kerne, da det ellers bliver tørt og sejt som sålelæder. Lad kødet trække lunt og tildækket i 5-8 min., inden det skæres ud i ½ cm tykke skiver. Man kan også stege kødet på en pande, men grillsmagen er lækker til dette kødstykke.
Fif: Kom lidt hvidløg og friske krydderurter på, mens du griller. Jeg bruger rosmarin og timian.
Som vist på billedet. Sæt det hele på bordet i fade og skåle, og trancher kødet der.
Teres Major er en lille hemmelig lækkerbisken der sidder i oksens skulder. Hemmelig fordi musklen er svær at skære ud da den ligger inde under skulderbladet. Teres major ses også omtalt som "skuldermørbrad" og ligger ved siden af flat iron udskæringen ved skulderbladet i boven på oksen. Så her i Danmark ryger den bare med i hakket kød eller til gullasch etc. Men det er synd for det er et ekstremt velsmagende og mørt stykke kød kun overgået af mørbraden på mørhed.
Teres Major er et ekstremt mørt stykke kød der i udseende også minder en del om en mørbrad.
Udskæringens eksistens er lidt af en kokkehemmelighed men det er kun et spørgsmål om tid, før den følger onglet og andre af de trenndy "nye" udskæringer op i pris. Smagsmæssigt minder kødet også lidt om mørbrad, men er kraftigere og mere markant i smagen og med noget mere fiberrig og udtalt struktur.
Haydari krydderimix indeholder:
Kundekommentarer ()