
Skyl alle grøntsager samt eventuelle krydderurter og frugter. Husk at vaske hænder og køkkenredskaber umiddelbart efter håndtering af rå fisk, råt kød og grøntsager med jord.
Find alle de køkkenredskaber frem, du skal bruge til retten.
Start med at sætte en stor gryde, godt saltet vand over til at koge pasta i.
Skyl grønkålen grundigt, og riv den af stilkene.
Snit porren i tynde skiver, og skyl dem for jord.
Tag ærterne ud af posen.
Sæt en stor pande over ved højeste blus, og tilsæt en smule olivenolie. Steg kålen hårdt i ca. 3-4 min, til den er faldet sammen. Kom den over i en skål, og krydr med salt og friskkværnet peber.
Steg pinjekernerne på samme pande, til de har taget en smule farve, og kom dem op til grønkålen.
Sæt en stor gryde over ved mellem varme, og tilsæt en smule olivenolie. Sautér porrerne til de er helt møre i ca. 8-10 min., uden at de tager farve. Tilsæt herefter ærter og creme fraiche, og giv det hele et opkog, så ærterne tør op, og creme fraichen tykner en smule.
Smag til med salt, masser af friskkværnet sort peber og godt med fintrevet citronskal.
Kog pastapladerne til de er møre, med en lille smule bid. Husk at røre rundt i pastapladerne undervejs, så de ikke klistrer sammen.
Anret pastapladerne foldet på en tallerken med porresaucen ind imellem lagene.
Kom grønkål og pinjekerner ovenpå, og slut af med at rive flager af osten henover.
Bøllingsø er fremstillet af komælk fra Midtjylland. Det økologiske mejeri producerer denne fantastiske faste ost. De fire økologiske landmænd Mads, Gert, Niels og Bjarne gør en dyd ud af, at leve op til de økologiske krav. Osten er en emmentalertype med de karakteristiske store huller og den søde nøddeagtige smag. Den er modnet cirka 8 uger. Osten færdigmodnes på Grand fromages affinageri.
EVOO står for Extra Virgin Olive Oil og er den højeste kvalitet inden for olivenolie. Den fremstilles udelukkende ved mekanisk, kold presning uden brug af varme eller kemikalier og har en meget lav syregrad. Det giver en ren, frugtig smag med noter af græs, artiskok, mandel eller peber – afhængigt af olivensort og høsttidspunkt. EVOO bruges traditionelt i Middelhavskøkkenet både rå og til madlavning og bidrager med sunde fedtsyrer og naturlige antioxidanter.
3 fun facts om EVOO
Den let bitre og pebrede fornemmelse i halsen er et kvalitetstegn og skyldes polyfenoler – de samme antioxidanter, der gør olien sund.
Tidligt høstede, grønne oliven giver mindre olie, men markant mere smag og flere antioxidanter end sent høstede, modne oliven.
En god EVOO er mere varmestabil, end mange tror, fordi dens antioxidanter beskytter fedtet – den kan derfor godt bruges til moderat stegning uden problemer.
Kommentarer og forslag til opskriften